Túl gyorsan hajtanak a villanyautósok?

A CBS holland nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint az elektromos autóval közlekedők erősen hajlamosak arra, hogy átlépjék a megengedett sebességet, ezt mutatja legalábbis a hatóságok által kiadott bírságok száma Hollandiában – számolt be róla a DutchNews. A plug-in hibrid tulajdonosok majdnem kétharmadával előfordult az elmúlt egy évben, hogy túlságosan gyorsan hajtottak, és ezt egy büntetéssel jutalmazta a rendőrség, míg a benzines és dízeles meghajtású járművek esetén mindössze 28 és 46%-ról beszélhetünk. A holland hírportál a tisztán elektromos autókról nem közölt statisztikát, gyártó szerinti lebontásban azonban a Tesla kiemelkedően vezet az országban kapható 30 autómárka között: négyből három teslást megbüntettek gyorshajtásért a hatóságok, azaz a 9000 tulajdonosból körülbelül 6750-et, bár az nem egyértelmű, hogy ez magába foglalja-e a többszörös elkövetőket, vagy valóban ennyi a szabálysértő Tesla-tulaj a hollandoknál. Hasonlóan jellemző volt a gyorshajtás az Audi, a BMW, és a Volvo emblémával fémjelzett személygépkocsik sofőrjeinek körében is, ám egyik sem közelítette meg a Model S-et és Model X-et vezető autósok magatartását.

A CBS nem adott részletes magyarázatot a holland utakon látott vezetési szokásokra, de a villanyautósok tisztában vannak vele, hogy a motorhang hiánya miatt olykor-olykor könnyű elfeledkezni arról, hogy mennyivel is száguld pontosan az autó. A Teslák esetében pedig egyértelmű szerepe van a páratlan teljesítménynek és gyorsulásnak, így talán hitelesebb lenne a gyorshajtások számának összehasonlítását ugyanolyan erejű gépkocsik között végezni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.