A Tesla a leginnovatívabb kamiongyártó

A szállítmányozási szektor piaci elemzésével foglalkozó FreightWaves Research Institute összeállította a rangsort a leginnovatívabb, valamint az áruszállítás, és a logisztika fejlődésére legnagyobb hatást gyakoroló vállalatokból, melynek első 25 helyezettje között a Tesla és a Nikola Motors is helyet kapott. A 60 fős zsűri 500 vállalat tevékenységét vizsgálva választotta ki a legjobbakat, melyek a Freight.Tech25 elnevezésű listába kerülhettek. A teljes rangsor első helyezettje az Amazon lett, mely az elmúlt évben számos lépést tett óriási kamionflottájának elektromosítása felé, míg második helyezettként a Project44 elnevezésű start-up vállalat került ki, aminek munkatársai egy felhőalapú platform létrehozásával segítik a logisztikai társaságokat költségeik csökkentésében és működési hatékonyságuk növelésében. A Tesla a harmadik helyezett lett, ami azt jelenti, hogy a FreightWaves szerint a kaliforniai autógyártó a leginnovatívabb vállalat, mely tehergépjármű fejlesztésével (is) foglalkozik. A kiemelkedő pozíciót a Semi villanykamionnak köszönheti a Tesla, amihez hasonló specifikációkkal bíró masinát még egyik világhírű kamiongyártó társaság sem tudott bemutatni. Rengeteg kritikája ellenére a Semi egy megkérdőjelezhetetlen hullámot indított el az járműiparban, mely sokak fejében ültette el a gondolatot, hogy bizony a teherszállításból származó károsanyag-kibocsátással is lehetne valamit kezdeni, és egy villanyhajtású kamion nem csupán környezetbarátabb, hanem hosszú távon sokkal olcsóbb is lenne. Az NFI Industries igazgatóhelyettese szerint úgynevezett Tesla-effektusról beszélhetünk, hiszen miután a Semiről szóló híreket lehozták az újságok, hirtelen mindenkit a villanyhajtás kezdett érdekelni.

Tesla Semi

A Tesla Semi egyik legnagyobb kritikusa, a Daimler mindössze a 11. helyen végzett, így a németeknek most főhet a fejük, hogy Elon Musk újabb csatában diadalmaskodott felettük. A Top 25-be épphogy bejutott a hidrogénes kamionjáról ismertté vált Nikola Motors is, mely egy Twitter posztban reagálva mondta el, hogy nem elégedett a 24. hellyel.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.