Mérföldkőhöz érkezett a skóciai nyilvános töltőhálózat

A ChargePlace Scotland adatai szerint Skóciában elérte az ezret a nyilvános töltőállomások száma, melyek közül kb. 200 DC villámtöltő. A ChargePlace Scotland Skócia saját nyilvános villanyautó töltő hálózata. A töltési pontok közötti átlagos távolság mindössze 4,5 km (Angliában ez a távolság 6 km).

A Scotland Transport által támogatott hálózat dinamikusan bővül, minden héten telepítenek új töltőpontokat. A ChargePlace Scotland év elején bejelentette, hogy további 800 nyilvános töltőpontot terveznek. A folyamatos fejlődés is mutatja, hogy a skót kormány valóban komolyan gondolja, hogy 2032-ig fokozatosan megszünteti az új benzin- és dízelüzemű járművek iránti igényt.

A ChargePlace Scotland töltőpontjainak száma elérte az 1000 darabot, de természetesen nem állnak meg (forrás: ChargePlace Scotland)

Michael Matheson kabinettitkár elmondta:  „A világszínvonalú töltési infrastruktúra kialakítása kiemelt jelentőséggel bír az emberek ösztönzésében az elektromos járművekre váltáshoz azzal, hogy biztosítja a hosszú távú utazások lehetőségét. Az infrastruktúra folyamatos fejlesztése globális üzenetet is továbbít: Skócia készen áll az e-mobilitás forradalmára.

Az alacsony káros anyag kibocsátású járművek elterjedése központi jelentőségű az energiastratégiánkban, az éghajlatváltozási tervben és a kitűzött cél, azaz Skócia levegőminőség legyen Európában a legjobb, elérésében. Fantasztikus eredmény, hogy Skóciában már több mint 1000 töltőpontot használhatunk, melyek közül közel kétszáz 50 kW teljesítményű villámtöltő.”

Az összes töltőpont és a villámtöltők töltők száma a Mobiliti alkalmazásban (2019.08.24)

Skócia területe kb. 20%-kal, lakossága kb. 40%-kal alacsonyabb Magyarországnál, így érdekes lehet összehasonlítani a nálunk elérhető töltőállomások számával. A Mobiliti alkalmazás talán nem tartalmazza az ország néhány legújabb töltőpontját, azonban ellenőrzött adatbázissal rendelkezik. Az összes töltőpont számában (797 db) és villámtöltők (105 db) számában egyaránt van még mit behoznunk többek között Skóciához is.

Magyarországon még mindig Budapesten található a villámtöltők túlnyomó többsége

A magyarországi töltőpontok viszonylag magas száma ellenére sajnos bizonyos régiókban még mindig nehézkes a villanyautós közlekedés, a PlusgShare térképe jól szemlélteti, hogy a villámtöltők túlnyomó többsége még mindig a fővárosra összpontosul.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.