A Volkswagen 2021-től kizárólag elektromos autót gyárt Zwickauban

A Volkswagennel kapcsolatban már nagyon sokat hallottuk a két év múlva ígéretet, sokan már csak legyintenek ezt olvasva, pedig a gyártó kommunikációjából az utóbbi időben úgy tűnik, hogy tényleg komolyan veszik az elektromobilitást. Ezúttal az Electrek közölt egy fotót arról, milyen gyorsan át kíván térni a német gyártó az MQB padlólemezről az MEB alapra Zwickauban.

A Volkswagen két év alatt szeretne teljes egészében átállni az elektromos platformra Zwickauban (Forrás: Electrek, Matthias Schmidt, Twitter)

A Tesla autóit, gyártási minőségét, filozófiáját lehet kritizálni, de az egyértelmű, hogy megteremtette a villanyautók iránt az igényt, amivel ma már a régi nagy gyártók is kénytelenek számolni. A Volkswagen komoly pénzt és munkát fektet be egy teljesen elektromos platformba, sőt, egy ma még hagyományos járműveket előállító gyárban terveznek kizárólag elektromos járművek gyártására átállítani.

A jövőben természetesen több gyárban is végbe megy majd egy hasonló átállás, de az első a Volkswagen zwickaui gyára. Ennek kapcsán adták ki a képen látható diagramot, amely az átállás gyorsaságát mutatja be. Meglepően rövid időre tervezik a váltást, jövőre már túlsúlyba kerülnek az elektromos autók ebben a gyáregységben, 2021-ben pedig kizárólag villanyautókat terveznek gyártani.

Ezzel a Volkswagen évente több mint 300 000 darabos elektromos jármű gyártási kapacitással fog rendelkezni. Az első autó természetesen az ID.3 lesz, amit itt gyártanak. Az ID.3 egy teljesen elektromos, Golf kategóriás autó lesz, azonban az elektromos hajtás speciális jellemzőinek köszönhetően, valamint annak, hogy az alapoktól elektromos autónak tervezték, az utas- és csomagtér valószínűleg a hasonló külső méretek ellenére is tágasabb lehet a Golfénál. Az ID.3 induló ára 30 000 Euró alatt várható a 330 km hatótávra elegendő legkisebb akkumulátorral, de készül belőle nagyobb akkumulátorral felszerelt, 500 km feletti hatótávra alkalmas változat is.

Fred Lambert, az Electrek szerkesztőjének hírhez kapcsolódó véleménye az, hogy bár gyorsnak tűnik a VW által felvázolt átállás, erre szükség is lesz, mivel az elektromos járművekre való átállás a világban sokkal gyorsabban megy majd végbe, mint azt ma a többség gondolja. Talán eleinte csak a szigorodó előírások kényszerítik a legtöbb gyártót elektromos modellek gyártására, a vásárlókban kialakul az igény arra, hogy tiszta és csendes üzemű autót vásároljanak, így a vevői igény fogja felgyorsítani az átállást. Ahogy nő a vásárlói igény a villanyautókra, úgy lesznek egyre nehezebben eladhatók hagyományos járművek, beszéljünk akár új, akár használt autóról. Amint a többség realizálja, hogy hatalmas veszteséggel tud majd később eladni egy közeljövőben megvásárolt hagyományos autót, úgy csökken az igény az új, hagyományos autókra.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.