Villanyautósok találkozója Alsóörsön

A Villanyautósok Közössége az alsóörsi vitorláskikötőben tartotta nyárzáró villanyautós találkozóját, melyre délelőtt 10 óráig már több mint 70 tisztán elektromos vagy plugin hibrid autó érkezett. Legnagyobb számban a Nissan Leaf közösség képviseltette magát, de bőven akadt BMW i3, Hyundai Kona és Renault Zoe is a placcon. Az érdeklődők megnézhették a Tesla mindhárom modellje mellett az Audi e-tront és a Jaguar i-Pace-t is.

A rendezvényt Jósa Tamás főszervező, a közösség régi tagja, és Ugron Gáspár, az eseménynek helyszínt adó Balatoni Yacht Club vezetője, az e-Mobi Kft. ügyvezetője nyitotta meg. A résztvevők a nap során egy-egy rövid úton kipróbálhatták balatonfűzfői WIA Yacht elektromos hajóit is, de kisebb-nagyobb csoportokba tömörülve szakmai beszélgetésen lehetőség nyílt mindenki kérdéseinek megvitatására. Az eseményen a 4-5 éve villanyautózó tagok mellett megjelentek az alig néhány napja vagy néhány hete csatlakozók, és villanyautóval még nem rendelkező érdeklődők is.

Ugron Gáspár néhány mondat erejéig betekintést engedett az e-Mobi múltjába, jelenébe és jövőjébe is. Az állami tulajdonú szervezet egy rendkívül aktív életszakaszon van túl, ami során több mint 320 helyszínre telepített töltőpontokat. A készülékek üzemeltetése azonban ősztől átkerül az MVM Csoporthoz kapcsolódó Nemzeti Közművek Mobiliti szolgáltatása alá, így várhatóan a mostani e-Mobis töltők is a Mobiliti applikációból lesznek indíthatók.

EZT OLVASTAD MÁR?  Szombaton ismét Ágyúgolyó Futam

Werner Tamás barátunk egy Tesla tekercset hozott az érdeklődők számára, ami Nikola Tesla egykori szabadalma alapján épült, és amit az érdeklődők akár ki is próbálhattak.

A távolról érkezők számára a hazajutást az épület előtti e-Mobi töltőn 2×22 kW-os AC töltési lehetőség, illetve a vízparton mobil DC töltővel 22 kW-os gyorstöltési lehetőség biztosította.

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.