Főoldal » elektromos autó » Olcsóbb, és nagyobb energiasűrűségű akkumulátorral támad a GM

Olcsóbb, és nagyobb energiasűrűségű akkumulátorral támad a GM

A General Motors nagyra törő elektromobilitási stratégiájának alapköve az úgynevezett Ultium elektromos technológia, aminek lényege, hogy egyetlen közös moduláris padlólemezhez egyetlen cellát és egyetlen motort fejlesztett az autógyártó, amiből gyakorlatilag végtelen variációban építhető villanyautó. Habár az első ilyen járműre, a Hummer EV-re még legalább az év végéig várniuk kell a vásárlóknak, már javában zajlik az Ultium akkumulátorok második generációjának tökéletesítése, amiről a napokban új részleteket árult el a GM.

Az amerikai autóóriás a SolidEnergy Systems (SES) akkumulátorgyártó vállalattal dolgozik együtt a korábbiaknál olcsóbb, magasabb teljesítményű, és nagyobb energiasűrűséget kínáló akkutechnológia kifejlesztésén. A GM nemrég úgy fogalmazott, hogy az Ultium következő generációja megduplázza a jelenleg (a Bolt EV és EUV-ben) használt akkumulátorok energiasűrűségét 40%-kal alacsonyabb áron.

Ez az első generációs Ultiumhoz képest is jelentős hatótáv-növekedést eredményez majd – a GMC Hummer EV-vel például állítólag már a 450 mérföldes (720 kilométeres) hatótávot közelítik a fejlesztők az első nemzedékkel, de az új technológia akár 500-600 mérföldre (800-960 km-re) is rúghatja az egy töltéssel megtehető távolságot.

A GM hozzáteszi, hogy a magasabb energiasűrűség nemcsak nagyobb hatótávot biztosít azonos méretű akkucsomagokban, hanem ugyanakkora hatótávolságot ad kisebb csomaggal, ami helyet szabadít fel más technológiáknak, és persze a jármű tömegét is csökkenti.

A SolidEnergy Systems egyébként már 2016-ban bejelentett egy 500 Wh/kg energiasűrűségű technológiát, amelyben az anódot egy nagyon vékony lítiumos fóliával helyettesítették.

A partnerek által fejlesztett technológiáról annyit lehet tudni, hogy lítium-fém kémiára épül (ennek tulajdonságairól itt írtunk korábban). Az első prototípusok több mint 150.000 mérföldet futottak szimulációban a michigani fejlesztőközpontban, demonstrálva a valós használhatóságot. Az előszéria gyártására leghamarabb 2023-ban kerülhet sor, azt viszont egyelőre nem tudni, mikor szerelik be sorozatgyártott autókba az első cellákat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.