Horvátországban is közeleg az ingyenes töltés vége

Sajnos jelenleg a koronavírus világjárvány miatt a többségünk csak álmodozik egy tengerparti nyaralásról, remélhetőleg minél előbb sikerül úrrá lenni a helyzeten és újra utazhatunk majd. A magyarok közkedvelt nyaraló célpontja a horvát tengerpart, ahová a helyi Elen szolgáltató egyre kiterjedtebb töltőhálózata is segíti az elektromos autósok eljutását.

Egymás mellé két villámtöltőt is telepítettek.

Az Elen töltői a települések belvárosa mellett egyre több autópálya pihenőben is megtalálhatók, ráadásul gyakran több töltőoszlop kerül egymás mellé, így a foglaltságért sem kell aggódni a villanyautósoknak. A töltés jelenleg ingyenes. Az 50 kW teljesítményű töltőkön az oszlop kezelőszerveivel indítható a töltés, a 22 kW és 150 kW teljesítményű töltőkön egy bármilyen rádiófrekvenciás kártyával (akár egy érintésmentes fizetésre alkalmas bankkártyával is) elindítható és leállítható a töltés.

A cég applikációja legutóbb 2021 februárban frissült, Android rendszerre a Play áruházból, iOS rendszerre pedig az App Store-ból tölthető le. Az applikáció egyelőre nem szükséges a töltéshez, de távolról ellenőrizhető a kiszemelt töltő elérhetősége, valamint navigációt is indíthatunk a pontos címre.

Az alkalmazás áruházakban az applikáció leírásából a közelgő változásokról is elárultak egy keveset. Előkészületben a töltők foglalásának lehetősége, a fizetési rendszer és az európai szolgáltató partnerekkel a roaming bevezetése. Érdeklődtünk a szolgáltatónál, hogy mikorra várhatók a változások, de egyelőre nem közölték a tervezett dátumot.

A horvát töltőhálózat már tavaly nyáron is jól vizsgázott. Tibornak annyira zökkenőmentesen és gyorsan sikerült Pulába érkezni bármilyen előzetes tervezés nélkül, hogy egy kihívást is kapott tőlünk a hazaútra: kizárólag ingyenes töltőket használhat. Az alábbi cikkből kiderül, hogy ez mennyire nehezítette meg a dolgát.

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.