Százból már csak kilenc norvég vesz konnektor nélküli autót

Az elmúlt napokban ismét Norvégiától hangos a nemzetközi és a magyar sajtó egyaránt, befutottak ugyanis a novemberi autóeladási számok, melyből újra kiderült, miért tartjuk a skandináv országot Európa vezető villanyautópiacának. 2021 novemberében az egy évvel korábbihoz képest 21,9 százalékkal több új személyautót regisztráltak be, s ezt a növekedést túlnyomórészt a hálózatról tölthető modellek eladásai hajtották.

Összesen 15.274 új személyautó talált gazdára novemberben Norvégiában, ebből 11.274 (73,8%) tisztán elektromos, 2653 (17,4%) pedig plug-in hibrid. Ez azt jelenti, hogy a konnektorról tölthető személyautók 91,2 százalékos részarányt hasítottak ki maguknak a havi újautó-regisztrációból, de ha a normál hibrideket is idecsapjuk, akkor 94,9%-ra nő az alternatív hajtáslánccal szerelt modellek aránya.

A legkelendőbb modell a Tesla Model Y volt 1013 darabbal, ezt a Tesla Model 3 követte 771 példánnyal. A Volkswagen ID.4 sem szerepelt rosszul, a MEB platformos SUV-ből 725 darabot vásároltak a norvégok, míg az Audi legkisebb elektromos sportterepjárójából, a Q4 e-tronból 661 talált gazdára. Az ötödik helyet a még mindig népszerű Nissan LEAF kaparintotta meg 655 darabbal.

Éves szinten nézve a zéró emissziós üzemre képes autók 85,7%-kal veszi ki részüket az újautó-regisztrációból – villanyautóból eddig 99.948 darab, plug-in hibridből pedig 33.460 darab fogyott az évben.

Hogy miért ennyire kelendők az elektromos autók Norvégiában, arról itt írtunk részletesebben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.