Nem visz több dízelt és benzinest a Hyundai Norvégiába

Sokak szerint túlzás, és nem megvalósítható Boris Johnson környezetvédelmi programja, amely szerint 2030-tól nem szeretnének több hagyományos autót forgalomba helyezni az Egyesült Királyságban. Norvégiában azonban lényegesen radikálisabban gondolkoznak, már 2025-től leállítanák a benzines és dízeles autók forgalomba helyezését. A valóság pedig még ezt az optimista forgatókönyvet is felülmúlhatja.

A Hyundai norvég PR menedzsere, Øyvind Knudsen megerősítette a sajtónak azt az értesülést, hogy 2021-től nem kívánnak több benzines és dízelautót szállítani az elektromos autózásban élen járó országba. Øyvind szerint 2021-ben a Hyundai értékesítésének 90%-át a tisztán elektromos autók adják majd, amely tulajdonképpen csökkenést jelent, mivel pillanatnyilag 94%-os az elektromos modellek aránya a Hyundai norvég eladásaiban. Ez ráadásul tovább növelhető lenne a jövő évben megjelenő tisztán elektromos, közel 500 km hatótávval rendelkező IONIQ 5 modellnek köszönhetően.

Arra az ellentmondásra, hogy megszűnik a hagyományos modellek értékesítése, de közben 94-ről 90%-ra csökken az elektromos autók aránya, a hidrogén lehet a válasz. Minden bizonnyal a hidrogén-üzemanyagcellás Hyundai NEXO-nak szánják az eladások 10%-át.

A koreai gyártó terveiben nem csak Norvégiában, hanem globálisan is fontos szerepet játszik az elektromosítás: céljuk, hogy 2025-re a világ három legnagyobb elektromosjármű-gyártója között jegyezzék a Hyundait.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.