KITÖLTÖTTED MÁR?

Segíts, hogy még jobb tartalmat készíthessünk!

2021-ben is tovább csökkent az akkumulátorok ára

A BloombergNEF minden év végén közzéteszi a lítiumionos akkumulátorok gyártási költségeire vonatkozó jelentését, melynek 2021-es kiadása a héten jelent meg. Az iparági szereplők bevonásával készült felmérés szerint az akkupakkok költsége, amely 2010-ben még kilowattóránként 1200 dollár fölött volt, idén már 132 dollárra csökkent, ami 6%-kal alacsonyabb a tavalyi 140 dolláros árnál. Ezek az árak 2021-es dollárban értendők, és a mennyiséggel súlyozott átlagot képviselik, amibe beletartoznak a járművek mellett az energiatárolók is.

2010 óta éves átlagban 18%-kal csökkentek az árak, az idei 6% pedig különösen annak fényében figyelemre méltó, hogy idén komoly növekedés volt az alapanyagok áraiban. Éppen emiatt az év végén az akkumulátorok ára is megindult felfelé, de még ez sem volt elég, hogy az év elején elért csökkenést teljes egészében ellensúlyozza.

Forrás: BloombergNEF

A 132 dolláros kilowattóránkénti árból 101 dollárt (77%) tett ki a cellák gyártási költsége. Ez 11 dolláros, azaz 10%-os csökkenés 2019-hez képest, amikor Hanula Barna egy színpadon állva elmondta, hogy „a nyersanyagigény emelkedése miatt jelenleg nem látszik további árcsökkenés [a cellák esetében]”.

A 132 dolláros átlag régiónként jelentős különbséget takar. Így például Kínában 111 $/kWh-s költséggel lehet számolni, ezért nem is csoda, hogy a legtöbb akkumulátort ott gyártják. Az Egyesült Államokban ennél 40%-kal, Európában pedig 60%-kal magasabb árakkal találkozhatunk.

A felhasználási terület alapján is van eltérés az árak között, így az autókba szánt akkupakkok 118 dollárba, a cellák pedig 97 dollárba kerülnek kilowattóránként.

Az átlagárak csökkenésében az is szerepet játszott, hogy az alacsonyabb költségű lítium-vasfoszfát akkumulátorok egyre nagyobb teret nyernek a drágább kémiájú akkumulátorokkal szemben. Egy LFP cella majdnem 30%-kal olcsóbb egy NMC cellánál, azonban az alapanyagok árának emelkedése miatt az év utolsó hónapjaiban már a lítium-vasfoszfát akkumulátorok ára is emelkedésnek indult.

A Bloomberg azonban úgy véli, hogy a kutatás-fejlesztésnek és a termelési kapacitások bővülésének köszönhetően az évtized végéig a gyártási költségek további csökkenése várható.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.