Főoldal » elektromos autó » Kiszivárgott képeken a Smart új szabadidő-autója

Kiszivárgott képeken a Smart új szabadidő-autója

Azt már megszokhattuk, hogy ha Kínában benyújtják homologizációra egy villanyautónak az adatlapját, akkor az általában nem marad sokáig titokban – ezúttal a Smart legújabb SUV-járól szivárogtak ki képek és néhány műszaki tulajdonság.

Forrás: InsideEVs

Az egykoron csak városi miniautókat gyártó vállalat az elmúlt években hatalmas átalakuláson esett át, 2019-ben a Mercedes-Benz és a Geely csoport közös vállalkozásaként újjászületett, szakított a belsőégésű motorral, az elektromos technológia terén pedig szintet lépett a kínaiak által fejlesztett megoldásokkal. De az igazán látványos változás az, hogy a piaci trendeket követve a Smartok nőni kezdtek, s ennek az irányváltásnak az első terméke volt a #1 névre keresztelt kompakt crossover. Úgy tűnik azonban, hogy ez még csak a kezdet volt a növekedésben.

A Kínából kiszivárgott képek a #3-as modellt mutatják, amely már közel sem nevezhető kicsinek – az adatlapja szerint 4,4 méter hosszú, azaz körülbelül akkora, mint a Mercedes-Benz EQA. Szélessége 1844 mm, azaz egy centivel szélesebb, mint a Merci kompakt villanyautója, 1556 mm-es magasságával azonban jóval kevésbé nyújtózik felfelé. Tengelytávolsága 2875 mm. A modellnévből következtethetünk rá, hogy érkezik majd egy ennél kisebb, de a #1-nél nagyobb elektromos crossover is #2 néven.

Ami a meghajtást illeti, állítólag ugyanaz a 200 kW-os (268 lóerős) villanymotor kerül a hátsó tengelyre, mint a #1 esetében, és valószínűsíthető, hogy a kínálat csúcsán itt is a Brabus által felpiszkált sporttípus áll majd, amelynek hajtásláncát egy 115 kW-os villanymotorral egészítették ki az első tengelyen.

Az ötszemélyes villanyautó akkukapacitásáról egyelőre nincs információ, de a kisebb testvér energiáját 66 kWh lítiumion-akkumulátor tárolja, ami DC-n 150 kW-tal, AC-n pedig 22 kW-tal tölthető. A #1 számára ez a kapacitás 420-440 kilométerre elég a WLTP szerint.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.