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
auto
2024. 04. 19. péntek

A debreceni lakosok elektromos autóval továbbra is ingyenesen parkolhatnak a városban, a tölthető hibrideknek, illetve a cégek és nem debreceni lakosok tulajdonában lévő villanyautók számára  viszont megszűnik a parkolási kedvezmény.

Debrecen városa a novemberi közgyűlésre benyújtott előterjesztés szerint 2023. január 1-től tervezte megszüntetni a zöld rendszámos járművek ingyenes parkolását. A Magyar Elektromobilitás Egyesület levélben kérte a város polgármesterét és a képviselő testületet a döntés alaposabb megfontolására. A kérést meghallgatva a közgyűlés decemberre halasztotta a döntést. Az ELMOB összeállított egy javaslatcsomagot a különféle lehetőségek előnyeiről és hátrányairól, és ezeknek az opcióknak egyike került be a decemberi tervezetbe.

A 2022. december 15-i közgyűlésen elfogadott javaslat alapján tehát a debreceni állandó lakcímmel rendelkező természetes személyek tulajdonában lévő (vagy általuk üzemben tartott) tisztán elektromos (azaz 5E környezetvédelmi besorolással rendelkező) járművekkel továbbra is ingyenesen lehet parkolni Debrecenben. A nem debreceni lakos villanyautó tulajdonosoknak, valamint a szintén zöld alapszínű rendszámmal ellátott plug-in hibridek és hatótávnövelt elektromos autók tulajdonosainak a jövő évtől megemelt parkolási díjat kell fizetniük, ha Debrecenbe látogatnak.

A kedvezmény igénybevételéhez a DV Parking Kft-nél egy regisztráció keretében kell egyszer bemutatni a lakcímet igazoló kártyát és a jármű 5E kategóriás besorolását igazoló forgalmi engedélyt. Papp Viktor az előterjesztés vitájában felhívta a helyi parkolási társaság figyelmét a parkolóórákon elhelyezett tájékoztató táblák  frissítésének fontosságára, nehogy a városba érkező villanyautósok szándékuk ellenére szegjék meg az új parkolási szabályokat. Papp László hangsúlyozta, hogy ennek a kedvezménynek nincs időbeli hatálya, nem tervezik az eltörlését.

Az előterjesztés már egy hete nyilvános, így már reakciókat is olvashattunk rá, például a Villanyautós Facebook csoportokban. Az autósok úgy vélik, hogy Debrecen nem a legjobb lehetőséget választotta. A villanyautósok nehezményezik többek között, hogy kizárták a kedvezményből a debreceni vállalkozásokat, valamint azokat a város agglomerációjában élő villanyautósokat, akik Debrecenben dolgoznak vagy gyermekeik debreceni iskolába járnak. Előfordult olyan ötlet, hogy valaki debreceni ismerőse lakásába jelentkezne be, mivel egyébként nagyon sokat költene a parkolási díjra.

A zöld rendszámos ingyenes parkolás megszüntetését követően több városban jelentkezett az a probléma, hogy zöld rendszámos járművekkel töltést imitálva az elektromos autók töltőhelyein parkolnak az autósok. Ez a trükk elsősorban azoknak a villanyautósoknak kellemetlen, akiknek szükségük lenne töltésre a továbbhaladáshoz. Az elparkolt töltőket a mobiltelefonos applikációk szabadnak mutatják, így az autós csak megérkezéskor szembesül vele, hogy mégsem tud tölteni, hiszen nem fér oda a töltőoszlophoz. A töltőoszlopok üzemeltetőinek is kellemetlen, ha parkolónak használják a töltőhelyeket, mivel jelentős bevételtől esnek el.

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.