Elektromos lesz az ikonikus londoni taxi

London nemrég megválasztott polgármestere tervet jelentett be a brit fővárost beborító szmog jelentős csökkentésére, amit a kínai tulajdonú London Taxi Company azonnal meg is lovagolt egy elektromos taxi bejelentéssel.

London Taxi Company TX5 elektromos taxi (plug-in hibrid)
London Taxi Company TX5

 

A Geely tulajdonában lévő társaság még tavaly októberben, a kínai elnök londoni látogatására időzítve mutatta be a legújabb, TX5 névre keresztelt modellt, de a sorozatgyártással kapcsolatos információkra idáig kellett várni.

A rossz hír, hogy a Warwickshire-ben készülő, 6 utas szállítására is elég helyet biztosító TX5 nem tisztán elektromos, hanem plug-in hibrid autó lesz. A cél, hogy a belvárosi fuvarokat képes legyen tisztán elektromos üzemben is teljesíteni. Az ikonikus formát a mai ízlésvilággal kombináló autó a korábbi változatokhoz hasonlóan orrmotoros és hátsó kerék hajtású lesz, így megmarad a sofőrök által kedvelt fordulékonysága. A TX5 valós hatótávját jóval 100 mérföld fölé lőtte be a cég, de hogy ez alatt mit kell érteni, az sem októberben, sem most nem derült ki tisztán.

A Geely által a gyártás beindításának fedezéséhez kibocsátott zöld kötvényeket hatszorosan jegyezték túl, és összesen 400 millió dollárt kalapozott össze a gyártó belőle. Az elektromos taxi gyártása 2017 negyedik negyedévében indul, a végső határidőt 2018. január 1. Ekkortól ugyanis Londonban minden új taxinak zéró emissziós üzemmóddal is rendelkeznie kell.

A gyár évi 36 ezer taxi gyártására lesz képes, ami jóval több, mint a Londonban használt 23 ezer példány. A London Taxi Company már tárgyalásokat folytat más európai nagyvárosokkal is, hogy a környezetkímélő flottákkal segíthessék őket a légszennyezés elleni harcban.

Kár, hogy ezt a rengeteg pénzt és energiát nem egy tisztán elektromos taxi fejlesztésére áldozzák.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?