Főoldal » elektromos autó » Egy százalékkal növelte a zöld rendszámos autók számát a kormány

Egy százalékkal növelte a zöld rendszámos autók számát a kormány

Továbbra is ragaszkodik a kormány ahhoz az elképzeléshez, hogy 2020-ra 50 ezer környezetkímélő autó kell fusson a hazai utakon, tudtuk meg 7 új, állami felhasználásra szánt elektromos autó vásárlása kapcsán megjelent sajtóhírekből. Az elképzelést eredetileg 2015 nyarán a PWC egy tanulmánya alapján a Jedlik Ányos Klaszter energetikai munkabizottságán vetették fel, de akkor még 52 ezer elektromos hálózatra csatlakoztatható járműről volt szó.

A kormány komolyan gondolja ezt a vállalását, amit minden eszközzel igyekszik is segíteni. A folyamatot a napokban 7 darab tisztán elektromos autó beszerzésével gyorsította. A darabonként 8 milliós áron vásárolt Nissan LEAF-ek és a 10 milliós darabáron kapott Volkswagen e-Golf-ok a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság autóparkját színesítik. Ezzel nagyjából egy százalékkal bővült a hazai környezetkímélő autók 600-700 darabos állománya, és kb. 0,5-0,6%-kal az elektromos autók száma. Jelenleg egyébként több, mint 600 zöld rendszámos, tehát környezetkímélő autó közlekedik a hazai utakon.

Volkswagen e-Golf

A tavaly meghirdetett Jedlik Ányos Terv eddigi célkitűzéseiből a kormány a környezetkímélő autó fogalmának megteremtését, a zöld rendszám bevezetését, illetve az ahhoz kapcsolódó első kedvezmény megvalósítását tudja eredményként felmutatni. A tavaly ilyenkor beígért, egy éven belül telepítendő 150 villámtöltőből sajnos egyetlen darab sem készült el annak ellenére, hogy a Jedlik Ányos Klaszter mellett a Magyar Villanyautóklub Egyesület is benyújtott egy javaslatot a hálózat kiépítésére. A széndioxid kvóta értékesítésből származó bevételekből finanszírozható töltőhálózat a mostani bejelentés során is a nemzetgazdasági miniszter beszédének részét képezte, de a korábbiakkal ellentétben ezúttal már határidőt sem rendelt a projekthez.

Nissan LEAF

A KEF új elektromos autóinak töltésével vélhetőleg nem lesz gond, hiszen azok számára a KEF két parkolóházába (Váci út és Hegedűs Gyula utca) is telepítettek a közelmúltban DBT típusú villámtöltőket. Így a most vásárolt elektromos autók töltéséhez nem kell kiállniuk az Alkotmány utcában a töltésre váró taxik sorát.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »