A Tesla Autopilot mellett akár aludhat is a sofőr

Akár az is lehet, hogy az egész meg lett rendezve, de akkor is ijesztő egy kicsit. A minap egy amerikai autópályán készült az alábbi videó, amin látható, hogy a forgalomban haladó Model S kormányánál ülő autós minden kontrollt átadott a Tesla Autopilot funkciónak.

A Tesla Autopilot követi a jól felfestett sávokat, az elől menő autóhoz igazítja a sebességét, tisztában van a környezetében lévő többi autó helyzetével illetve mozgásával, és természetesen megáll, ha a forgalom ezt kívánja. Elvileg a sofőrnek folyamatosan a kormányon kell tartania a kezét, hogy az autó bármikor visszaadhassa az irányítást, de a kormányon lévő kéz még nem jelenti azt, hogy a sofőr ébren is van. Ha a Tesla Autopilot nem tudja megoldani a helyzetet, a sofőr pedig nem reagál, akkor az autó lassít, majd az út szélére húzódik.

A fenti videó és az elméletileg működő megoldások ellenére a mai autók önvezető funkciói, ideértve a Tesla Autopilot rendszert is, még nem teszik lehetővé, hogy a sofőr nyugodtan elbóbiskoljon a volánnál, hiszen 120-130-as tempónál nagyon gyorsan szükség lehet a rutinjára, ha az elektronika váratlan szituációval találja szemben magát.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?