Pécsen is indul a robogómegosztó

Magyarországon Pécs az első vidéki város, ahol Budapest után megjelentek a blinkee.city elektromos közösségi robogói. A blinkee.city egy állomás nélküli elektromosrobogó-megosztó rendszer, amely 2017-ben indult Lengyelországban, és a nagy sikerre való tekintettel 2018-ban már 3 újabb országban, Magyarországon, Horvátországban, és Spanyolországban vezették be. A blinkee.city budapesti tavalyi indulása óta már közel 22 000 regisztrált felhasználó, leginkább a 20-35 év közötti fiatalok, használják az elektromos robogókat.

Dr. Őri László, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere, Varsányi Tamás, a Blinkee.city Kft. ügyvezető igazgatója, Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának tagja (E.ON – BlinkeeCity)

Vélhetően a dinamikus növekedésnek köszönhető, hogy Pécsre is kiterjesztették a szolgáltatást, ahol az EON és a blinkee.city együttműködésében 20 robogót használhatnak a bérlők. A robogókkal Pécs teljes területén belül közlekedhetnek a bérlők, a bérlést befejezni és a robogót letenni azonban csak a városon belül kijelölt zónában tudják. A rendszer nem csak az elektromos meghajtásnak köszönhetően környezetbarát, de a parkolási problémákra is megoldást nyújt és a dugókat is csökkenti, ha minél többen autó helyett robogóra pattannak. Pécs domborzati adottságait figyelembe véve kerékpárra talán kevesebben váltanának, mint robogóra.

A szolgáltató az idelátogató vendégek és a pécsiek mellett számít a városban tanuló egyetemistákra is, mivel az egyetemi karok egymástól viszonylag távol helyezkednek el, így akár az épületek és a könyvtár között is ideális közlekedési eszközt jelenthetnek az elektromos robogók, ezért a zónahatárok kijelölésénél is figyelembe vették, hogy merre ingáznak sokat az egyetemi hallgatók.

Az elektromos robogók mobiltelefonos alkalmazáson keresztül bérelhetők. A regisztrációt követően a felhasználó az applikáció térképének segítségével tudja megkeresni a legközelebbi elérhető robogót. A fizetés perc alapú, de szolgáltatás használatához nem szükséges előre feltöltött pénzügyi keret. A robogókat bárki vezetheti, aki elmúlt 16 éves és 6 hónapnál régebbi, legalább AM kategóriás jogosítvánnyal rendelkezik, mivel a blinkee.city elektromos robogók a segédmotoros kerékpár kategóriába tartoznak.

Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Zrt. igazgatóságának tagja (E.ON – BlinkeeCity)

A robogókat egy 3,1 KW teljesítményű villanymotor hajtja, az akkumulátor kapacitása 35 Ah, ami akár 60-70 km megtételére is elengedő lehet. A robogók töltéséről természetesen nem a bérlőknek kell gondoskodni, a blinkee.city csapata folyamatosan felügyeli a járművek töltöttségét és cserélik azokat, amelyek feltöltésre szorulnak. A járműveken természetesen kötelező a bukósisak használata, amely a robogók alapfelszereltségéhez tartozik, a bérlők higiéniai okokból egyszer használatos fejkendőket is kapnak.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.