Jelentős hatótávcsökkenés a Tesla szoftverfrissítés után

A Tesla szoftverfrissítései a hibajavítások mellett rendszeresen hoznak kellemes meglepetésként új funkciókat, de sajnos akadnak kevésbé előnyös változtatások is. A legutóbbi frissítés egyeseknél komoly hatótáv csökkenést is eredményezett. Az Electrek.co által megkérdezett Model S vagy Model X tulajdonosok 12-32 mérföldes hatótáv csökkenésről számoltak be, ami akár 10% feletti visszaesést is jelenthet.

A probléma kizárólag a 2016-ban megszűnt 85 kWh akkumulátorral szerelt Model S és Model X típusokat érinti. A tulajdonosok a Tesla 2019.16.1 és .2 szoftverfrissítések után tapasztalták a jelenséget.

A legsúlyosabb hatótávcsökkenésről egy David Rasmussen nevű Tesla tulajdonos számolt be az Electreknek: „A 2014-es Model S 85 Teslám hatótávolsága május 13.-ig 247 mérföld körül alakult, majd a szoftverfrissítés után 217 mérföldre csökkent. Ez 5 hét alatt 11 % csökkenés.”

Rasmussen az elmúlt 100 000 mérföld során rögzítette az akkumulátor kapacitáscsökkenését, és a frissítés utáni csökkenés egyértelmű:

Jelentős hatótávcsökkenés egy Tesla Model S 85 esetében a szoftverfrissítés után (forrás: Electrek.co, David Rasmussen)

A helyi Tesla képviselet „normál degradációnak” értékelte a jelenséget, mivel számos tulajdonos hasonló értékekről számolt be. Az Electrek kérdésére a Tesla megerősítette, hogy a szoftverfrissítés miatt következett be a hatótávcsökkenés. A Tesla elmondta, hogy a frissítés célja „az akkumulátor védelme és tartósságának növelése” volt, és csupán „a tulajdonosok kis része” érintett, ugyanakkor azt is hozzátették, hogy dolgoznak a frissítés által okozott probléma megoldásán az érintett tulajdonosok számára.

EZT OLVASTAD MÁR?  Már a Model 3-ak is segítik a Tesla Autopilot fejlesztését

Autok: ,

Elektromos autót használsz?