A hétvégén Bernben száguldanak a versenyautók

Egy hosszabb 3 hetes kihagyást követően újra élvezhetjük a csendesen száguldó villany-formaautók látványát. A németországi verseny után az utolsó európai helyszínre, Svájcba látogat a sorozat. Az ország fővárosa, Bern fog majd otthont adni a rendezvénynek ahol a szoros pontverseny ellenére már körvonalazódhat a világbajnokság végeredménye is. Az utolsó két futam helyszíne egyébként a tengerentúlon New Yorkban lesz.

Az idei évad versenynaptára, a már megrendezett futamok győzteseivel. Forrás: fiaformulae.com

A svájci aszfaltcsík 13 kanyarból áll és a Formula-e sorozatban nem számít különösebben technikásnak. Egyedül a boxutca kialakítása lehet elsőre furcsa, de a városi pályáknál azt a vonalvezetést kell követni, amit a város magában hordoz. A hosszú egyenesek miatt a versenyzőknek jobban résen kell lenniük féktávon és az attack mode, valamint a fanboost plus 25 kilowattos teljesítménytöbblete is jobban fog érvényesülni mit egy kanyargósabb pályán.

A berni pálya rajza. Forrás: fiaformula.com

Az előző, berlini futamot Lucas Di Grassi nyerte, a második helyre Sébastian Buemi futott be, a dobogó harmadik fokát pedig Jean-Éric Vergne csípte meg. Közülük ketten az összesített pontversenyben is dobogós helyen állnak, de az első 5 helyezett között csak 21 pont a különbség, ami miatt a hátralévő három versenynek igencsak nagy jelentősége van.

A Formula-e 2019-es évadának jelenlegi állása (a Berlini futam után). Forrás fiaformulae.com

A svájci versenynap a szokásos csatornákon követhető végig. A reggelt a Facebook-on vagy a Youtube-on érdemes kezdeni, ugyanis magyar idő szerint 08:50 – 09:50, valamint 11:15 – 12:00 között ezeken a felületeken követhetők a gyakorló futamok. A kvalifikációhoz viszont nem elegendő az internet, ezt a részt 13:30 – 14:45 között az Eurosport 2 csatorna sugározza, a test-test elleni küzdelemhez pedig 17:45 – 19:00 között az Eurosport 1-et kell kiválasztani a nagy képernyős tévékészüléken.

A Formula-E világának híreiért és a futamok összefoglalóiért keresd a formula-e kategóriát itt az oldalon! A 2018/2019-es évad összes versenyének videóját és szöveges beszámolóját pedig az évad összefoglaló oldalán találod! Ha még több elektromos versenyautóra vágysz, a Formula-E futamok után nézd meg a Jaguar I-Pace-ek versenyét is!

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Magyar Péter

Villamosmérnökként szakmai csodálattal tekintek minden elektromos járműre, ugyanakkor azt látom, hogy sok az ismerethiányból adódó ellenérzés irántuk. Írásaimmal ezen szeretnék pozitív irányban változtatni!