Elektromos Nissan fagyis autó

A Nissan a skót Mackie’s-zel együttműködve elektromos fagyisautó tanulmánnyal készült anglia legnagyobb levegőszennyezés elleni kampányára, a Tiszta Levegő Napjára (Clean Air Day), melyet idén június 20-án rendeztek meg.

A legtöbb fagylaltárus furgon, különösen az idősebb modellek, dízelmotorral üzemel, amelynek folyamatosan működni kell a hűtőberendezések üzemeltetéséhez. A dízelmotorok hatásfoka különösen rossz üresjáratban, így kritikusan magas károsanyag-kibocsátással – elsősorban korom – mellett üzemelnek, ezért egyes brit városok fontolgatják az ilyen járművek kitiltását. A Nissan koncepciója egy lehetséges megoldást jelent a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére törekvő fagylaltgyártók és árusítók számára, és lényegesen kellemesebb, a füstmentes fagylaltozás élményét nyújtják a vásárlóknak.

Nissan elektromos fagyisautó koncepció a Tiszta Levegő Napjára (forrás: Nissan)

A fagyis autó az e-NV200 kisteherautóra épül, amely a Nissan 100% elektromos járműve. A koncepció a nulla károsanyag kibocsátású hajtásláncot ötvözi az akkumulátorok második életét jelentő napenergiás energiatároló technológiával.

A kisteherautó motorját a szokásos módon az autóba beépített 40 kWh-s akkumulátor látja el energiával, a fedélzeti berendezéseket, a fagylaltgépet, a fagyasztót és az italhűtőt is beleértve a nemrég bemutatott Nissan Energy ROAM táplálja, amely az ígéretek szerint még 2019-ben piacra kerül.

Nissan energy ROAM akkumulátoros tápegység professzionális és hobbi célokra újrahasznosított Leaf cellákból (forrás: Nissan)

A ROAM egy hordozható tápegység, amely egyaránt alkalmas professzionális és szabadidős felhasználásra. A ROAM akkumulátora az első generációs Nissan elektromos járművekből visszanyert lítium-ion cellákat használja, így egy második életet adva a Nissan elektromos autók akkumulátorai számára.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.