Nyilvános és magán töltőhálózatot hoz létre a Fiat Chrysler

Úgy tűnik, a Fiat Chrysler nem akar többet fizetni a Tesla-nak, ehhez azonban drasztikusan zöldítenie a kell a flottáját, ha el akarja kerülni a gigantikus összegű bírságot, amit az EU kiszabhat rá az általa gyártott autók túl magas átlagos szén-dioxid kibocsátása miatt. Ezért tervbe vette, hogy összebútorozik a Renault-val, június elején legalábbis ezt fontolgatta, aztán visszavonta a lépést, talán a Renault-val együttműködő Nissan ellenállása miatt. Múlt héten végül mégis született egy együttműködési megállapodás mégpedig az olasz-amerikai autógyár és az Enel-X töltőgyártó illetve a francia ENGIE energetikai cégek között. Az együttműködés az FCA plug-in hibrid és elektromos autógyártási terveit hivatott segíteni a 2018-2022 közti időszakban.

 

Az együttműködés célja, hogy magán- és céges partnerek részére töltési technológiát és szolgáltatásokat nyújtsanak és olyan technológiák terén kutassanak, amelyek az elektromos járművek üzemeltetési költségét csökkentik. Ez egy olyan terület, amely éppen a vállalati járműflottáknál komoly szerepet játszik. A recept nem új, hiszen a fosszilis üzemanyag gyártók és a belsőégésű motorral szerelt autókat gyártó cégek már évszázada együttműködtek hol nyíltan, hol burkoltan az üzleti sikereik – és vele együtt sajnos a Föld éghajlatának tönkretételében.

Az elsődleges cél mindkét partnerrel magán- és nyilvános töltőállomások létesítése, amely az FCA elektromos járműveinek vásárlását ösztönzi. Az első két ilyen autó a hamarosan érkező új Fiat 500e és a Jeep Renegade PHEV. Ennek keretében az Enel X Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában fog töltőtelepítésbe, az ENGIE pedig Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, Franciaországban, Görögországban, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Németországban, Magyarországon, Svédországban és Szlovákiában készít töltőpontokat. A projektet Magyarországon várhatóan az Enel X töltőket idehaza forgalmazó Optimum Way szolgálja ki eszközökkel.

A fali töltők telepítése és hozzá kapcsolódó szoftverfejlesztés éppúgy az együttműködés középpontjában áll. Ennek keretében a partnerek az FCA vevői számára elkészítik a fali töltő telepítés terveit, felszerelik és gondoskodnak a további szervizelésről a jármű és a töltőállomás teljes élettartama alatt. A fali töltőkön kívül lehetővé teszik a vevők számára, hogy a nyilvános töltőállomásokon is kényelmesen és kedvezménnyel töltsenek. Ehhez például okostelefon alkalmazást fejlesztenek, amely segíti a nyilvános töltők megtalálását és kényelmes fizetési lehetőséget biztosít a járműbe integrált technológiával együttműködve.

A következő két év során az FCA 700 töltőállomást létesít az olasz üzemeinél, irodáinál, K+F központjaiban, és a dolgozói parkolókban, hogy az alkalmazottak munkaidő alatt feltölthessék a villanyautóikat. Az alkalmazottak képzésére is nagy hangsúlyt fektetnek, természetesen ez kiterjed a teljes európai forgalmazó hálózatra. Az Enel X a múlt heti éves konferenciáján bejelentette, hogy idén hetente százas nagyságrendben terveznek töltőket telepíteni szerte Olaszországban, jelentősen javítva az országban az elektromobilitást kiszolgáló infrastruktúrát.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?