Nagyobb hatótáv, új név: nincs többé Tesla Model 3 Standard Range+

Most már hivatalosan is megérkezett az új akkupakk, és hatótáv, de ennek nem várt hozadéka lett: nevet váltott a Tesla legolcsóbb autója.

The Artist Formerly Known As…

Amikor a Tesla 2019 februárjában elkezdte átadni az első Model 3 Standard Range, avagy SR variánsokat, történt egy érdekes változás. Valóban, az ígéreteknek megfelelően 35 ezer dollárba került a 220 mérföldes (354 kilométeres) hatótávú belépő modell, de megjelent a Standard Range+ is a kínálatban ami 2000 dolláros felár ellenében nagyobb hatótávot és gazdagabb felszereltséget ígért. Alapvetően egyébként a legolcsóbb változat vásárlói is jobban jártak, mint eredetileg remélték, mivel hardveresen több dolog maradt meg a nagy akkus kiadásból, mint azt eredetileg ígérte a vállalat. A Teslánál osztottak-szoroztak, és rájöttek, jobban megéri nekik nagyobb darabszámban kevesebb változatot gyártani, mint pár száz dollár megspórolásával újabb komplexitást vinni a gyártásba. Így például a hatalmas panoráma üvegtető is alap minden Model 3-ban, pedig eredetileg a kis akkus Teslába fém tetőt terveztek.

Pár hónap után aztán a mezei Standard Range le is került a weboldalról, már csak telefonon lehetett rendelni, Európába pedig már el sem hozták. Az SR+ ugyanis ár-érték arányban a legjobb Tesla, és talán az egyik legjobb villanyautó volt a piacon, és  nem kellett alá egy alig olcsóbb, lebutított modell. Most egyébként hivatalosan is jobb lett az ajánlat immár itthon is, a legutóbbi áremelést követően 15,6 millió forintért szállított autó immár a magyar honlapon is hátrahagyta a 448 kilométeres hatótávot, mivel az új, bruttó 60 kWh-s LFP aksi már 491 kilométert tesz lehetővé. Legalábbis a WLTP ciklus szerint. Történt azonban egy abszolút nem várt változás:

Mostantól az alapmodell neve szimplán csak Model 3. Semmi Standard Range, semmi Plus.

Hogy szeretjük-e ezt a változást, azt mindenki döntse el maga, de szerintem ezzel csak nehezebb lett az autókról beszélni, mivel ha azt mondja valaki, hogy Model 3-a van, nem lehet tudni a típusra, vagy a verzióra gondol. A közbeszédben a tulajdonosok valószínűleg továbbra is hozzá fogják tenni, hogy alap verzió, kis aksis, vagy A Művész Akit Korábban Standard Range Plusnak hívtak.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.