Tucatjával veszik az elektromos buszokat a magyar városok

Sopronban, Zalaegerszegen, Székesfehérváron, Szolnokon és Veszprémben tesztüzemben futnak, illetve futottak az elmúlt hetekben tisztán elektromos hajtású buszok, Debrecen pedig, ahol a tesztelés már az előző év szeptemberében megkezdődött, aláírta a szerződést 12 db villanybusz megvásárlására.

Sopron után Zalaegerszegre érkezett a HUMDA Zrt. Zöld Busz Mintaprojektjének keretében egy új, elektromos meghajtású csuklós autóbusz, majd Székesfehérváron és Szolnokon folytatódik a program – tájékoztatott az MTI. A Zöld Busz Mintaprojektben részt vevő városok önkormányzatai 4,5 millió forintos támogatásban részesültek, amelynek köszönhetően a négy helyszínen csaknem 300 ezer lakosnak nyílik lehetősége az elektromos csuklós busz ingyenes kipróbálására.

Zalaegerszegen BYD gyártmányú K11U típusú csuklós autóbusz közlekedik a kéthetes tesztidőszakban. A buszon ingyenesen utazhatnak az érdeklődők. A mintaprojektben részt vevő csuklós autóbuszok tesztelésével szélesebb körű üzemeltetési tapasztalatokat lehet szerezni, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a következő buszbeszerzési pályázaton már csuklós elektromos autóbuszokra is lehessen támogatást igényelni.

Porga Gyula polgármester beszédet mond a Zöld Busz Program tesztüzemének veszprémi indulása alkalmából (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Veszprémben október végéig tesztelhetett az utazóközönség egy MAN elektromos buszt, de csak rövid időre kell elbúcsúzniuk a tiszta üzemű járműtől, májustól ugyanis öt darab, 12 méteres, alacsony padlós, 80 utas szállítására alkalmas jármű közlekedik majd a város útjain. Steiner Attila egy korábbi sajtótájékoztatón elmondta, hogy a közlekedés elektromosítása rendkívül fontos, hiszen a károsanyag-kibocsátás egyötödéért a közlekedési szektor felel, ezen belül 98 százalékért a közösségi közlekedésben részt vevő járművek. Az elektromos buszok nem csak a városi levegőnek tesznek jót, mivel azok üzemeltetése kilométerenként 60 forinttal olcsóbb, mint a hagyományos járművek működtetése. Egyetlen elektromos busz 4724 kilogramm szén-dioxid kibocsátásától óvja meg a környezetet havonta, ami 70 fa szén-dioxid-megkötő képességével ér fel.

Debrecen polgármestere, Papp László, Facebook oldalán számolt be arról, hogy aláírták a szerződést 12 új, alacsony padlós, kizárólag elektromos hajtással működő autóbusz beszerzésére. Az elmúlt fél évben hagyományos buszok vásárlásáról is döntöttek, így összesen 119 új autóbusz érkezik a városba.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.