Főoldal » elektromosautó-töltés » Villanyautó töltőkre pályázhatnak a romániai önkormányzatok

Villanyautó töltőkre pályázhatnak a romániai önkormányzatok

Elektromosautó-töltőállomás létrehozására pályázhatnak hamarosan a romániai önkormányzatok – jelentette be Tánczos Barna romániai környezetvédelmi vízügyi és erdészeti miniszter pénteken az MTI beszámolója szerint.

A kormány a helyreállítási alapból különít el forrásokat több mint 15 ezer töltőállomás kialakítására és emellett a környezetvédelmi szaktárca két héten belül külön programot indít a Környezetvédelmi Alapon keresztül, amellyel szintén az önkormányzatoknak ezeket a törekvéseit támogatja.

Négy-öt éven belül 18 ezer elektromosautó-töltőállomást építhetnek a helyi önkormányzatok Romániában, ha élnek a kormány és környezetvédelmi minisztérium által nyújtott lehetőségekkel, írja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közleménye. A 18.000 töltőállomás már egy jól kiépített hálózatot jelentene, amely egyre több állampolgárt ösztönözhetne arra, hogy elektromos autót vásároljon.

Október elején arról értesültünk, hogy Romániában is bevezetik a zöld rendszámot a környezetkímélő járművekre, 2020 elején egy 53 millió eurós programról számoltunk be, amellyel a 2020 és 2025 közötti időszakban ösztönzik a romániai hibrid és akkumulátoros elektromos járművekhez nélkülözhetetlen töltőállomások kiépítését. A program a városi, külvárosi és vidéki területeket fogja lefedni, célja az egész országot lefedő töltőállomás-hálózat fejlesztése.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.