Siessen, aki állami támogatással venne elektromos kerékpárt

A mai napon, azaz 2021 november elsején elindult a tavaly bejelentett 1 milliárd forintos keretösszegű elektromos rásegítéses (pedelec) kerékpár vásárlást ösztönző állami támogatási pályázat utolsó köre. A támogatás maximális mértéke ebben a körben is a vételár 50 százaléka, pedálszenzoros kerékpárok esetében legfeljebb 90 ezer forint, nyomatékszenzoros kerékpárok esetében pedig legfeljebb 150 ezer forint. A kerékpárok árára felső határt is meghatároztak: egy pedálszenzoros kerékpár maximum 400 ezer, egy nyomatékszenzoros pedig maximum 900 ezer forintba kerülhet.

A pályázattal elsősorban a környezetbarát munkába járást szeretné támogatni a kormány. A pályázaton Magyarországon lakóhellyel rendelkező természetes személyek indulhatnak, amennyiben rendelkeznek legalább 3 hónapos munkaviszonnyal. (Munkáltatói igazolás vagy jövedelmet igazoló dokumentum csatolása is szükséges lesz). Egy személy egyetlen kerékpárra pályázhat.

Az eddigi, havonta ismétlődő fordulókban a pályázóknak összesen közel 615 millió forint támogatást ítéltek meg, amellyel több mint 5700 kerékpár megvásárlását támogatták. Az első két fordulóban 100 millió Ft feletti összegre pályáztak a kerékpárral munkába járni kívánók, a további hónapokban azonban csökkent a pályázati kedv, így nem valószínű, hogy az utolsó fordulóban kimerül az 1 milliárd forintos keretösszeg.

A pályázatokat november 5. éjfélig lehet benyújtani az IFKA honlapján.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.