Főoldal » villanyautózás a gyakorlatban » Túlélték a döbbenetes balesetet az amerikai villanyautósok

Túlélték a döbbenetes balesetet az amerikai villanyautósok

Az autógyártók rengeteg számítógépes szimulációval és laboratóriumi törésteszttel készítik fel járműveiket a legrázósabb helyzetekre, de van amire nem igazán lehet tervezni. Az is igaz azonban, hogy egy 76 méteres zuhanás túléléshez nagy-nagy szerencse is kell.

Az ördög csúszdája

Így hívják a kaliforniai Highway 1 óceánparti szakaszának azt a sziklás részét, ahol hétfőn balesetet szenvedett egy amerikai család az elektromos autójával – írta beszámolójában  a Drive Tesla. A Tesla Model Y 250 láb, vagyis ~76 méteres mélységbe zuhant a hegyoldalon, ami után látszólag egyetlen ép elem sem maradt rajta. A zuhanás nagyságrendileg olyan méretű volt, mintha egy 25 emeletes ház tetejéről esett volna le az autó.

Bár számtalan törésteszt bizonyítja, hogy a model Y az egyik legbiztonságosabb autó az utakon, valószínűleg egy jó adag szerencse is kellett ahhoz, hogy az autóban utazó négy és kilenc éves gyerekek csak könnyebb sérülést szenvedtek el, de a szüleik is csupán közepesen súlyos, nem életveszélyes sérülésekkel megúszták a repülés utáni becsapódást.

A mentésben három helikopter és egy tűzoltó alakulat is részt vett. Utóbbiak parancsnoka elmondta: amikor felmérték a helyzetet úgy döntöttek, hogy hátsó ülésen lévő két, könnyebben sérült gyermeket kötéllel kiemelik még mielőtt megérkeznek a légi egységek. A helikopterek ezután egymással koordinálva a roncs felett, de a szikláktól megfelelő távolságot tartva mentették ki a szülőket, akiket kórházba szállítottak.

A roncs láttán érdemes megjegyezni, hogy az akkumulátor nem gyulladt ki annak ellenére sem, hogy a sziklákon lefelé zuhanó Tesla akkupakkjának alját biztosan érte jó pár ütés, és a becsapódás ereje is hatalmas lehetett.

A baleset okát a hatóságok még vizsgálják, de a mentést irányító tűzoltóparancsnok elmondta azt is, hogy ezen a területen sajnos túl sokszor kell hasonló esetek miatt dolgozniuk.

Címlapkép: KTVU Fox 2, YouTube.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.