Főoldal » elektromos autó » elektromos autó piac » Már minden 12. új autó konnektoros Magyarországon

Már minden 12. új autó konnektoros Magyarországon

Magyarországon 2022-ben 111.524 darab új személygépjárművet helyeztek forgalomba, amely 8,5 százalékos csökkenés 2021-hez képest – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) hétfőn az MTI-vel. Az eladások az összes jármű és a tisztán elektromos autók esetében egyaránt elmaradtak az MGE előzetes 125 ezer, illetve 5000 darabos várakozásától.

A zsugorodó piacon az elektromos autók népszerűsége 9,2%-kal növekedett. Tavaly összesen 4709 tisztán elektromos autót helyeztek forgalomba, amely a regisztrált új járművek mintegy 4%-a. Hasonló részesedést értek el a piacon a tölthető hibridek, de a 4876 újonnan forgalomba helyezett PHEV az előző évhez képest 15,1%-os növekedést jelent.

A zöld rendszámos járművek számának tavalyi mintegy 22.000 darabos bővülésének körülbelül 43%-át jelentették az új járművek, azaz használtan több környezetkímélő jármű érkezett hazánkba, mint újként.

Érdekesség, hogy míg a zöld rendszámos új autók nagyobbik felét a hibridek adták, addig a használt autóknál éppen fordított a helyzet: jóval több tisztán elektromos használt autó (több mint 9000 db) kapott zöld rendszámot, mint PHEV (kb. 2600 db).

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.