Villanyautó-töltők legnagyobb európai központját építi az Opel

1300 új töltőpont építése kezdődik meg a következő hónapokban a németországi Rüsselsheim am Main városában, miután a település vezetősége, az Opel, és a RheinMain University egy közös projekt keretében az elektromos autók által elérhető töltőhálózat nagyszabású bővítéséről döntött. A Federal Ministry of Economics által 12,8 millió euró értékben finanszírozott Electric City program az egész várost egy hatalmas töltőközponttá alakítja, melynek minden kerületében gond nélkül találnak majd nyilvános töltőállomást a helyiek és az odaérkezők. 2020-ig új töltőpontok jelennek meg a lakóövezetekben, az Opel üzleteinél, a RheinMain University kampuszán, a kiválasztott szupermarketek és bevásárlóközpontok parkolóiban, és a helyi orvosi rendelő területén egyaránt.

Az 1300 tervezett töltőpont közül 900 lesz nyilvános, ami azt jelenti, hogy a 2017 végi 64 922 fős népességgel számolva egy töltőálláson 72 lakos fog osztozni. Így Rüsselsheim am Main nemcsak Németország, hanem az egész Európai Unió legnagyobb sűrűségű töltőhálózatának ad majd otthont a lakosságszámhoz viszonyítva. Az Opel sajtóanyaga szerint a villanyautó-töltés vezető német városa jelenleg Hamburg a maga 785 bárki által használható töltőpontjával, amire 1,8 millió ember jut, tehát ha mindenki egyszerre akarna tölteni egyenlően elosztva a töltőállások között, akkor egy 2292 résztvevőt számláló tömegverekedésnek lehetnénk szemtanúi minden állomás mellett.

A projektben résztvevő egyetem feladata lesz olyan műszaki kérdések vizsgálata, mint az ellátásbiztonság, illetve a hálózati integráció, valamint az elektromos autóval közlekedő lakosság töltési szokásainak elemzése, majd pedig a villanyautósok egyéni szükségleteinek meghatározása, a töltők iránt mutatott kereslet alakulásának előrejelzése, és a töltők optimális helyszínének kiválasztása mindezek alapján. 20 töltőpont mellé továbbá a RheinMain University fog energiatároló-rendszert telepíteni a hálózatra nehezedő terhelés szabályozása, és a megújuló energiaforrások használatának növelése céljából.

Az Opel a PACE! elektromobilitási stratégiájában hangsúlyozott elköteleződésre vezette vissza az Electric City programban való részvételét:

„Elektromossá válik az Opel! Ez az ígéret az egyik kulcsfontosságú építőköve a PACE! stratégiai tervünknek. És nyilvánvalóan a töltő-infrastruktúra masszív bővítése is lényeges a rüsselsheimi főhadiszállásunknál. Ez a mi elektromos offenzívánk következetes folytatása” – mondta el Michael Lohscheller vezérigazgató.

Rövid időn belül ez a német autógyártó második komolyabb ígérete a villanyautózás támogatására. December elején arról írtak a vállalat marketingesei, hogy 2019 első felében két elektromos autó is rendelhetővé válik, még pedig a Grandland X plug-in hibrid, és a tisztán elektromos Opel Corsa. Műszaki paraméterek viszont egyelőre nem állnak rendelkezésre az autókkal kapcsolatban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.