„Energiaállomássá” alakulnak a volt Statoil benzinkútjai Norvégiában

Összedolgozik az ABB és a Circle K a norvég töltőhálózat fejlesztéséért: a világszerte működő kereskedelmi hálózat a töltési megoldások svájci szakértőjét kérte fel benzinkútjainak felszerelésére elektromosautó-töltőkkel. Az így létrejövő állomásokat energiaállomásnak hívja az ABB, utalva rá, hogy már nem csak a fosszilis üzemanyaggal hajtott járművek tölthetik tele a tankjukat a helyszínen, hanem a villanyautósok is szerezhetnek plusz energiát a töltőkből. A Circle K benzinkutak korábban a világ egyik vezető olajóriásához, a Statoilhoz tartoztak Statoil Fuel&Retail néven, míg teljesen egybe nem olvadt a leányvállalat a kanadai Couche-Tard tulajdonában álló Circle K-vel 2016-ban. 2018 óta egyébként a Statoilt sem ezen a néven találjuk meg az interneten, a vállalat ugyanis Equinorrá keresztelte át magát, így próbálva jelezni a világ felé, hogy tevékenységi köre már messze túlmutat a kizárólagos kőolaj-kitermelésen és értékesítésen.

Forrás: ABB

A közös projektben az ABB 50 kW-os Terra 54 CJG, valamint a 175 kW-os Terra High Power berendezéseivel bővül a norvég töltőinfrastruktúra. Ez utóbbi 350 kW-ra bővíthető, azaz az erre alkalmas járművek 8 perc alatt 200 kilométernyi hatótávra tehetnek majd szert rajta. A töltőket már áprilisban leszállítja az ABB, de azt egyelőre nem tudni, hogy mely benzinkutakon lesznek felállítva. A Circle K számára azért rendkívül fontos az energiaállomások megépítése, mert egyre többen cserélik le benzines és dízeles autójukat villanyosra, ami által a kereskedelmi lánc sorban veszítené el a vásárlóit elektromos töltők nélkül.

Forrás: ABB

Az ABB már több mint 10.500 DC töltőt adott el világszerte, ezzel az egyik legsikeresebb töltőgyártó a piacon. A töltők közül közel ezer Norvégiában található.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.