Audi e-tron töltése 150 kW-tal Ionity töltőn

Sokáig úgy tűnt, hogy az Ionity töltőhálózat egy korát meghaladó gigaberuházás lesz, mivel autó még nincs ami ki tudná használni a teljesítményét. Aztán szépen sorban jelentek meg azok az autók, amelyek 70-80-100 illetve akár 150 kW-tal is tudnak tölteni, így kezd értelmet nyerni a 350 kW-os maximális teljesítményre tervezett hálózat.

Aki hosszabb ideje használ már elektromos autót, az tudja, hogy a hosszabb utak megtételéhez szükséges idő nem csak a hatótávon, hanem a töltési sebességen is múlik, hiszen ha az autót nem lehet elég gyorsan tölteni, akkor nem érdemes vele gyorsan sem menni, hiszen egy alacsonyabb sebességnél a kisebb fogyasztás miatt végül időt nyerünk. Az Audi e-tronnal nem kell ilyen kompromisszumot kötni. Az Audi első elektromos autóját az Ionity első magyarországi töltőállomásán teszteltük.

Az Audi e-tron töltésének zsenialitása nem az, hogy nagy maximális teljesítménnyel tölt, hanem hogy ezt a nagy teljesítményt szinte bármilyen töltöttségi szintnél tudja, de még 80%-nál sem esik vállalhatatlan szint alá. Tehát ha úgy adódik, hogy 60%-os töltöttségnél kell megállni mosdóba vagy egy kávét meginni, akkor is számíthatunk a nagy teljesítményű töltésre.

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.