Zöld energiával tölthetnek a Honda tulajdonosok

Együttműködési megállapodást kötött a Honda és a Vattenfall, Európa egyik legnagyobb közműszolgáltatója, melynek értelmében a jövőben rugalmas, megújuló energiára építő szerződésekkel segítik az elektromos autó tulajdonosokat. A 2019. október 23-án aláírt megállapodás eredményeképp a két vállalat közösen dolgozza ki a kifejezetten villanyautó tulajdonosoknak szánt rugalmas energiaszerződéseket. A kedvezményes tarifák lehetőséget biztosítanak majd az EV-tulajdonosoknak, hogy olyankor töltsék járműveiket, amikor a legkevésbé terhelt a hálózat, azaz, amikor a legolcsóbb az áram. Az új tarifák bevezetésével teljesülhet a Honda fenntarthatósággal kapcsolatos álma is, azaz az autók töltéséhez a lehető legnagyobb arányban használjanak megújuló energiaforrásokat (pl. szél- és vízenergia). A szolgáltatás 2020-ban indul el az Egyesült Királyságban és Németországban, a többi európai államban pedig a későbbiekben kerülhet bevezetésre.

A Vattenfall célja összecseng a Honda elvárásaival, ugyanis a svéd állam által birtokolt közműszolgáltató vállalat (amelynek Dánia, az Egyesült Királyság, Németország és Svédország a fő piaca) azon dolgozik, hogy egy generáció alatt végleg megszüntesse a fosszilis energiahordozók használatát. Jelenleg is számos víz-, szél- és naperőművet üzemeltetnek, köztük a világ legnagyobb szélfarmját az angliai Thanetben.

A Vattenfall speciálisan felkészített alvállalkozókon keresztül részt vesz majd a Honda Power Charger elnevezésű otthoni töltőállomásainak telepítésében is.  A Honda Power Charger berendezések falra szerelhető vagy padlóra állítható egyfázisú üzemmódban 7,4, három fázis esetén pedig 22 kW csúcsteljesítmény leadására képes töltőberendezések. A gyakorlatban a 32 amperes berendezéssel alig több mint 4 óra alatt feltölthető egy Honda e tejesen lemerült akkumulátora, tehát sokkal gyorsabban újra útra kész az autó, mint egy egyszerű fali konnektorról töltve.

A Honda e tulajdonosok az Ubitricity hálózatot vehetik igénybe, ahol pontos elszámolásra lehetőséget nyújtó, fogyasztásmérő okoskábellel zajlik a töltés. Az Ubitricity töltőhálózata rendkívül gyorsan bővül az Egyesült Királyságban és Németországban, Londonban például már 1700 ponton vehetnek fel áramot a villanyautók. A 2008-ban alapított Ubitricity célja, hogy a villanyautó tulajdonosok bárhol is parkolnak, mindig megújuló energiából tölthessék fel járműveiket. A vállalat egyszerű, villanyoszlopokra elhelyezhető töltőpontokat is kialakít, amelyhez a mobil fogyaszásmérőkkel csatlakoztatott elektromos járművek intelligens energiatárolóvá tehetők, így a villanyautók is hozzájárulhatnak a megújuló energiaforrások hatékonyabb kihasználásához.

Jorgen Pluym, a Honda Motor Europe energiagazdálkodásért felelős projektvezetője elmondta: „Ez az együttműködés európai energiagazdálkodási üzletágunk egyik alappillére, hiszen a Vattenfall vállalattal közösen költséghatékony töltési megoldást kínálhatunk fel az EV-tulajdonosoknak, egyszersmind maximalizálhatjuk a megújuló forrásból származó energiák felhasználását. A Honda valódi úttörő ezen a területen, izgatottan várjuk, hogy kiaknázzuk a lehetőségeket és segítséget nyújtsunk a közlekedőknek.”

Tomas Björnsson, a Vattenfall E-mobility vezetője szintén megosztotta gondolatait: „Az a célunk, hogy megkönnyítsük az EV-tulajdonosok életét Északnyugat-Európában. Ez a nagy jelentőségű együttműködés jól mutatja, hogy közösen elhozhatjuk gyermekeinknek a fosszilis üzemanyagoktól mentes világot, sőt a mobilitás költségeit is csökkenthetjük.”

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.