Hivatalos: a Mobiliti megveszi az e-Mobit

A keddi (2019. október 22.) Magyar Közlöny nem csak az elektromos autó töltés szabályozásával kapcsolatban tartogatott nagyon fontos újdonságokat, de az állami kézben lévő töltésszolgáltató cégek szempontjából is. A 245/2019. (X. 22.) kormányrendeletből ugyanis kiderül, hogy

„az elektrmobilitási tevékenység ellátás biztonsága érdekében – közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősíti”

az e-Mobi Nonprofit Kft 100%-os üzletrészének NKM Mobilitás Kft. (Mobiliti) általi megszerzését. Az ügylet ilyen jellegű minősítésével az NKM Mobilitás Kft. megússza az felvásárlás Gazdasági Versenyhivatalnak való bejelentését, illetve az ezzel járó vizsgálatot.

Az e-Mobi Kft. országszerte több mint 300 helyszínen üzemeltet többnyire normál teljesítményű 22 kW-os AC és DC töltőket, kisebb számban nagy teljesítményű 50+22 kW-os DC+AC töltőket. A töltőik ingyenesek, applikáció nélkül használhatók, a kábel csatlakoztatása után a töltés a készüléktől függően automatikusan vagy gombnyomásra indul. Az NKM Mobilitás Kft. a Nemzeti Közművek leányvállalataként Mobiliti néven közel 100 helyszínen üzemeltet 22 kW-os AC vagy 50 kW-os DC töltőket. Elsők között vezette be az applikációval és RFID-val indítható töltést, a piaci árazású fizetős szolgáltatást, és a töltőinek valós időben elérhető státuszkijelzését. Az autópályák és főutak mentén telepített villámtöltőik óriási előrelépést jelentettek az ország villanyautóval való átjárhatóságának eléréséhez.

A két cég együtt közel 400 helyen üzemeltet töltőt, ami több, mint a hazai töltőállomány fele. A felvásárlásról nem hivatalos formában először a Villanyautósok Közösségének idén augusztusi alsóörsi találkozója után számolhattunk be.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?