Megkapják a zöld rendszámot a brit villanyautók

Döntött a brit kormány, idén ősztől szerte az Egyesült Királyságban bevezetik a zöld rendszámot a teljesen elektromos meghajtású járműveket megkülönböztető jelzésként. A környezetbarát járművek ily módon történő népszerűsítésének ötlete először 2018-ban merült fel az országban a Road to Zero stratégia bemutatását követően, de csak tavaly ősszel indult meg az egyeztetés az intézkedésről. A döntés több konzultációt követően született meg, melyek során a döntéshozók kikérték a nyilvánosság, a helyi hatóságok, autógyártók, és számos más érdekelt fél véleményét a zöld színű rendszám alkalmazásáról.

Ennek előnyei Magyarországon már jól ismertek: a villanyautók messziről is láthatók, felhívják az emberek figyelmét arra, hogy a zöld rendszámot viselő jármű valamiben más, mint a többi, egyfajta kíváncsiságot kiváltva az elektromobilitás világában nem ismerős közlekedőkben is. Emellett pedig a rendszámtábla a hatóságok alkalmazottait is segíti a villanyhajtással járó kiváltságokra való jogosultság meghatározásában, ez pedig különösen fontos az Egyesült Királyságban, ahol egyre több zéró-, vagy alacsony kibocsátású zóna kerül bevezetésre.

A britek végül egy kevésbé feltűnő kialakítás mellett döntöttek, Forrás: gov.uk

A britek megoldása kevésbé lesz feltűnő, mint a magyar, hiszen a rendszám háttérszíne fehér marad (a hátsó rendszámtáblán sárga), és csupán a bal szélén lévő zöld sáv jelzi az elektromos hajtást. A magyar rendszerrel ellentétben az Egyesült Királyságban kizárólag a zéró kibocsátású modellek kaphatják meg a zöld rendszámot, a plug-in hibridek nem.

EZT OLVASTAD MÁR?  Egy százalékkal növelte a zöld rendszámos autók számát a kormány
Ilyen lesz a brit zöld rendszám, Forrás: gov.uk

A brit kormány emellett egy 12 millió font értékű beruházást is bejelentett, mellyel kibocsátásmentes alternatív hajtásláncok, és új töltési megoldások fejlesztését támogatja a „zöld” gazdasági újraindítás szándékával.

Elektromos autót használsz?