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
auto
2024. 04. 17. szerda

A júliusban bemutatott Road to Zero stratégiát nem szerényebb céllal alkották meg az Egyesült Királyság döntéshozói, mint hogy az ország a villanyautósok mennyországává, az elektromos autó tulajdonosok számára a legélhetőbb hellyé váljon az elkövetkezendő néhány évben. A tervek megvalósítása már meg is kezdődött: nem csupán folyamatosan ömlik a pénz a technológiai kutatásokba, de újabb és újabb gondolatok születnek olyan kezdeményezésekről, amelyek a villanyautók minél gyorsabb terjedését sürgetik. A legutóbbi javaslatok szerint az Egyesült Királyságban is bevezetésre kerülhet a csökkentett kibocsátású személygépkocsik, kisteherautók, és taxit megkülönböztetésére szolgáló zöld rendszámtábla, amelyet már számos más országban, például Norvégiában, Kanadában, Kínában, és 2015 óta Magyarországon is alkalmaznak. A zöld rendszámra természetesen minden tisztán villanyos, illetve hidrogénes meghajtású autó jogosult lesz, arról viszont egyelőre nem esett szó, hogy a plug-in hibridek esetében mekkora kibocsátás, illetve elektromos hatótáv mellett húznák meg a határt.

Zöld rendszám Kínában, Forrás: The Guardian

A megkülönböztető jelzés elsődleges célja az emberek figyelmének felhívása lenne a tiszta közlekedés fontosságára. Ily módon mindenki számára jól láthatóvá válnak a zéró emissziós járművek használatának előnyei, azaz amikor a szennyező autó sofőre a dugó közepén szitkozódik, és mellette a buszsávban elsuhan egy BMW i3-as a rikító zöld rendszámtáblával, akkor tudni fogja az illető, hogy mire van szüksége. Emellett a rendszámtáblák rendszerében való módosítás a rendőrség és a forgalomirányítók számára is hatalmas segítség lenne, hiszen egy pillanat alatt el tudnák dönteni, hogy mely járművek jogosultak az ultra alacsony kibocsátási zónába való belépésre, vagy a kedvezményezett parkolásra.

„Támogatjuk a tiszta járművek számának tudatosítására irányuló erőfeszítéseket az utakon. A viselkedéstudományon alapuló egyszerű változtatásoknak is nagy hatásaik lehetnek. A zöld rendszámtáblák könnyebben észrevehetőek lesznek az utakat használók számára, ami segíthet a tiszta járművek gondolatának normalizálásában, kiemelve az autótulajdonlás körüli változó társadalmi normákat” – magyarázta Elisabeth Costa, a Behavioural Insights Team igazgatója.

 

Az első magyar zöld rendszám, Forrás: Alternatív Energia

Miközben a zöld rendszám ötlete megfelelő eszköz lenne a tiszta járművek szem elé helyezésére, az Environmental Transport Association szóvivője szerint ugyanezt kellene tenni a legszennyezőbb járművekkel is:

„Ugyan a zöld rendszám pozitív PR-t jelent az alacsony kibocsátású járművek gyártói, és e technológia korai alkalmazói számára egyaránt, ahhoz, hogy e kezdeményezés igazán hatékony lehessen, egyszerre kell megalázni a legszennyezőbb járművek vezetőit is. Egy elektromos vagy hidrogénes autó pompázzon szép zöld színben, de a legnagyobb benzinzabálók kapjanak vörös rendszámtáblát.”

Könnyen lehet, hogy ez a fajta megszégyenítés jóval nagyobb hatással járna, mint a csupán zöld színű rendszám használata, főleg az olyan városi közösségekben, ahol a legnagyobb környezeti probléma az egészségügyileg kritikusnál is szennyezettebb levegő. Ehhez hasonló jelölésrendszerrel néhány francia városban már találkozhatunk, azzal a különbséggel, hogy ott szélvédő matricával osztják be kibocsátás szerint az autókat hét színkategóriába, felhívva a figyelmet arra, hogy nem lehet a járműveket egyetlen „tiszta” és „nem tiszta” csoportba bekényszeríteni.

Ez a megoldás kevésbé látványos, mint a zöld és vörös rendszám, Forrás: express.co.uk

Az Egyesült Királyságnak egyébként már ma újabb lehetősége van a villanyautózás terjedéséért küzdő országok élére kerülni, ugyanis a mai napon kerül megrendezésre a világ legelső Zero Emission Vehicle Summit csúcstalálkozója, ahol a bolygó minden tájáról érkező döntéshozók vitatják meg az elektromos közlekedés jövőjét.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.