Meglepő feltétele van az 1000 eurós litván állami támogatásnak

Egyre több országban kezdik az elektromos autók beszerzése mellett a mikromobilitást is támogatni, köztük Magyarországon is. Pénteken számoltunk be az elektromos kerékpárok vásárlását ösztönző maximum 150 000 forintos támogatás részleteiről.

Több országban igénybe vehető ún. roncsprémium program is, amelynél általában nagyobb támogatást kap, aki kivon a forgalomból egy régi, szennyező autót. Litvániában érdekes módját választották annak, hogy eltüntessék az utcáról a roncsokat. A magyarnál lényegesen magasabb összeggel, maximum 1000 euróval (370 000 Ft) támogatják az elektromos rásegítéssel rendelkező kerékpárok vásárlását, sőt, a támogatásból akár elektromos roller vagy segédmotoros kerékpár, sőt, éves tömegközlekedési bérlet is vásárolható.

Szabtak azonban egy komoly feltételt: akkor vehető igénybe a támogatás, ha leadnak egy régi autót. A program sikere meghaladta a várakozásokat, tavasz óta több mint 8500 ember jelentkezett a támogatásért, amivel el is fogyott az eredeti keret 95%-a, ezért a kormány úgy döntött, hogy további 3 millió euró forrást biztosítanak a program számára.

Természetesen a leadott autók jelentős részének értéke kevesebb, mint az 1000 eurós támogatás, azonban az ötletes megoldás kellemes mellékhatása, hogy eltűnnek az utakról azok a járművek, amelyek jelentős részét talán már eddig sem használták, de nem vették a fáradtságot azok bontóba szállítására.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.