Másodszorra is visszahívják a Polestar villanyautóit

Nem indult zökkenőmentesen a Polestar legelső teljesen elektromos modelljének pályafutása a globális autópiacon, a Volvóhoz kötődő svéd-kínai autógyártó egy hónapon belül másodszorra rendeli el több ezer villanyautójának visszahívását a vásárlóktól. A Polestar 2 a nyár folyamán jelent meg legelső európai piacain, de hamar kiderült, hogy valami nincs rendben a Geely kínai létesítményében gyártott autókkal, miután több országból is jelentették a járművek minden előjel nélküli véletlenszerű leállását. Az akkumulátor energiavezérlő moduljának szoftverhibája csak néhány autónál vezetett a meghajtás megszűnéséhez, ám mivel ez a probléma igencsak veszélyes szituációkat eredményezhet, a cég önkéntes alapon azonnal bejelentette mind a 2159 darab, Európában forgalomban lévő példány, valamint 30, Kínában értékesített autó visszahívását, és a hiba javítását.

A hónap végén azonban újabb hibákra derült fény, ezért a Polestar ismételten az elektromos szedánok visszahívására kényszerül. Ezúttal az érintett példányok száma is magasabb, összesen 4586, ráadásul nem csupán egy frissítéssel helyrehozható szoftverhibáról van szó, hanem hardverek is érintettek. Az október 29-én kiadott közlemény szerint a visszahívott villanyautóknak egy invertercserén kell átesniük a szervizben, ez az alkatrész végzi az akkumulátorban tárolt energia átalakítását a villanymotor számára. Emellett 3150 villanyautóban az utastér és az akkucsomag melegítéséért felelős magas feszültségű fűtőegység (HVCH) cseréje is szükséges, de ez az újonnan gyártott példányokat már nem érinti.

A Polestar a mai napon (november 2-án) kezdi el felvenni a kapcsolatot az ügyfeleivel a javítás részleteivel kapcsolatban, akik pedig mostanság várják megrendelt autójuk érkezését, azoknak a türelmét kéri a cég, hiszen a hibás alkatrészek cseréje miatt egy kicsit elhúzódhat az átadás. A szervizbe elvitt járművek egyben az over-the-air (OTA) frissítési lehetőséget is megkapják.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.