Nézd élőben, ahogy feltörik vagy ellopják az autód

A Sentry Mode egy bónusz szolgáltatás, amit a Teslákba épített 8 kamera tesz lehetővé. Segítségével az autó automatikusan felvételeket készít, ha valaki babrálja a kocsinkat, megpróbálja feltörni, vagy esetleg meghúzza a parkolóban.

Most ez lett még okosabb.

Élőben nézhetjük

Nehéz megmondani, hogy a Sentry Mode-ot már régóta fejlesztette-e a Tesla, vagy csak véletlen egybeesés volt, hogy pont akkor jött ki, amikor Kaliforniában megszaporodtak az autófeltörések. Egy bűnbanda rájött, hogy ha betöri a kocsi hátsó-oldalsó kis háromszög üvegét, akkor le tudja hajtani a hátsó ülés, és meg tudja nézni érdemes-e feltörni a csomagtartót.

Az őrszem, amit egy ingyenes szoftverfrissítéssel megkapott minden Tesla, gyakorlatilag az autó kameráit használja mozgásérzékelős biztonsági rendszernek. Ha valaki az autó közelébe megy, elindul a felvétel, így meg tudja örökíteni, ha a mellettünk parkoló kocsiból ránk nyitották az ajtót, vagy nekünk tolat, és ahogy elhajt a tettes, még talán a rendszámot is felveszi. De persze ez akkor is segít, ha valaki fel akarja törni az autót, vagy puszta gonoszságból meghúzza kulccsal – láttunk már ilyen felvételből is sokat.

Forrás: RichrdSimons, Reddit

Most új szolgáltatással bővült a Sentry Mode, és ha frissítjük az autót a legújabb 2021.36.8-as verzióra, valamint a telefonunk mobil applikációját a 4.1.2-re, akkor már használhatjuk is az újdonságot. Egyelőre úgy néz ki csak az iOS mobil applikáció tudja az újítást, de általában pár nappal követi ezt az Androidos kiadás is. A frissítés után az autó kameráit el lehet érni közvetlenül a telefonos applikációból is, így ha valami gyanúsat látunk, hallunk, vagy csak meg akarunk nyugodni, a telefonon vehetjük szemügyre autónk környezetét.

A videót titkosítva küldi el az autó, így annak tartalmát a Tesla sem ismerheti meg, azonban ehhez a szolgáltatáshoz is kell a prémium adatkapcsolat. Utóbbi havi előfizetése egyelőre nem érhető el itthonról, de jó hír, hogy amíg ez nem megoldott, a Tesla senkinek nem kapcsolja ki a 30 napos próba lejárta után sem Magyarországon.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.