Főoldal » elektromos autó » Nagyot fejlődött az Audi e-tron

Nagyot fejlődött az Audi e-tron

Jelentős fejlesztéseket értek el az Audi mérnökei az e-tron SUV tisztán elektromos hajtásláncában, aminek következtében a villanyautó sokat kritizált energiahatékonysága is számottevően javult. Az e-tron 55 quattro újonnan gyártott darabjai immáron 436 kilométert tudnak megtenni teljesen feltöltött akkumulátorral a WLTP szerint, ami mintegy 25 kilométerrel több, mint amire sportterepjáró eddig kapható változata képes volt. Az Audi által közzétett sajtóanyag szerint a hatótáv-növekedést egyrészről egy újfajta fékrendszer eredményezi, amiben kisebbek a fékbetétek és a féktárcsák érintkezéséből fakadó veszteségek, másrészről pedig a hajtáslánc további optimalizálásával az első villanymotort sikerült majdnem teljesen leválasztani az energiaellátásról alacsony teljesítmény mellett, ami további energiamegtakarításhoz vezet. Nőtt a nettó akkukapacitás is, a tulajdonosok mostantól 86,5 kWh-t tudnak kihasználni a 95 kWh-s akkupakkból, szemben a korábbi 83,6 kWh-val.

Az Audi a TMS-t is újragondolta: csökkentette a térfogatáramot a hűtőkörben, így a szivattyúnak kevesebb energiára van szüksége, valamint tovább csiszolta a rekuperációs rendszert, amivel akár a hatótáv 30%-ának megfelelő energia is visszanyerhető. Az új vásárlók már a továbbfejlesztett e-tront kapják, és semennyivel sem kell többet fizetniük érte. Aki viszont szeretné kicsit feldobni autójának megjelenését, az opcionálisan választhatja a képeken látható vadonatúj Sporty S csomagot, mely 20 colos felnikkel, sportfelfüggesztéssel, spoilerrel, erőteljesebben kontúrozott lökhárítókkal, nagyobb és látványosabb légbeömlőkkel, valamint új fényezési opciókkal teszi egyedibbé az Audi e-tront.

A nemrég bemutatott e-tron Sportback megjelenésével egy időben egy új motorvariáns is megjelenik a sportterepjáróból, mégpedig az e-tron 50 quattro, mely a hagyományos SUV kialakításban, valamint a dinamikusabb Sportback kupé változatban is választható lesz. Ebben a modellben 230 kW teljesítmény és 540 Nm nyomaték áll rendelkezésre, melyhez egy 71 kWh-s (nettó 64,7 kWh) akkupakkból érkezik az energia. Az e-tron 50 ezzel körülbelül 336 kilométert tud majd megtenni egy töltéssel WLTP-ben mérve, míg az áramvonalasabb testvére 347 kilométer után fullad ki. A kisebb aksis e-tron árát Norvégiában már augusztusban bejelentették, ám most már Németországban is rendelhető: 69 100 euróról indul, azaz 11 800 euróval olcsóbb nagyobb tudású párjánál, míg a Sportback kialakításért 71 350 eurót kell fizetniük a vásárlóknak.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.