Csúnyán kiégett egy villanyautó Székesfehérváron

A Fejér Megyei Katasztrófavédelem számolt be egy Székesfehérváron a Szárcsa utcában október 25-én történt tűzesetről, melyben egy elektromos autó volt érintett. A székesfehérvári tűzoltók kiérkezésekor az autó már teljes terjedelmében égett, a magas hőmérséklet megrongálta a környező épületek szigetelését is, valamint az ott tárolt különböző építőanyagok csomagolását.

A tűzoltók először két habsugárral megfékezték a lángokat, majd a jármű maradványait elvontatták az épületek közeléből. A teljes eloltás még közel öt órát vett igénybe, mivel az autó akkumulátora többször is újra melegedni kezdett és visszagyulladt.

A katasztrófavédelem néhány fotót is közzétett az autó maradványairól. Az autó egyik kereke viszonylag ép maradt, ez alapján gyanítható, hogy egy Jaguar i-Pace lehetett a szerencsétlenül járt autó. A Jaguar akkumulátor beszállítója az LG Chem, azaz ugyanaz a cég, melynek akkumulátorai miatt a Hyundai és a Chevrolet visszahívta autóit.

Magyarországon az elmúlt években a személygépkocsi tüzek száma 550-600 között alakult, legalábbis azokban az esetekben, amelyeknél a tűzoltóság segítségét kérték. A kb. 4 millió személygépkocsi állományhoz viszonyítva ez kb. 0,14 ezrelékes arány. Hazánkban a tisztán elektromos autók száma az elmúlt hónapokban átlépte a 18.000 darabot, így évente 2 tűzeset még az átlag alatt marad, de 3 már a teljes állományra vonatkozó átlag feletti eredmény lenne.

Címlapkép: székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.