Nem lehet Tesla Model S-t és X-et rendelni

Igen, a first world problems maximumra járatása, de azért beszámolunk róla:

Európából szünetel a két nagyobb Tesla rendelése.

Sold out

Péntek esti hír, hogy szünetel a Tesla Model S és X európai megrendelése – a cég nem fogad új vásárlókat erre a két modellre. Ilyenkor természetesen soha nem lehet tudni biztosan, hogy gyártási gond van, vagy a kereslet nagyon magas, de tekintve, hogy a két típus egy éve tűnt el az európai piacról, és idén csak nagyjából 300 darab raktáron maradt autó került átadásra kontinensünkön, nem elképzelhetetlen, hogy betelt a gyártási keret.

Az elmúlt hónapokban folyamatosan tolódtak ki a Tesla kiszállítási dátumai, a Model S és X már egy ideje csak jövő év végére volt esélyes, ha innen rendeltük. Most úgy néz ki, betelt a 2022-es gyártási keret is, két évre előre pedig nem akarnak rendeléseket befogadni, így eltűnt az ehhez szükséges gomb a weboldalról. Amerikában még akár most decemberben is érkezhet Model S Plaid ha sietnek a rendeléssel, az olcsóbb változat (leánykori nevén Long Range) előjegyzése már ott is júliusnál tart. Ha valaki most rendel Model X-et akkor a Plaid 2022 októberében érkezik, a sima X pedig 2023 januárjában kerül átadásra az USA-ban.

A két típus eladásainak csúcsán Európában évi 30 ezer, a világon pedig évi 100 ezer fogyott belőlük, de a Model 3 és Y érkezésével ez a szám a 60%-ára esett vissza. A Tesla az új, Palladium kódnéven futó frissítésekkel most arra készül, hogy ismét hasonló számokat mutathasson fel, de erre leghamarabb jövőre van esély.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.