300 ezer elektromos BMW fut a világ útjain

Mérföldkőhöz érkezett a bajor gyártó, de továbbra is máshogy gondolkodik a villanyosításról.

2 millió a terv

A BMW kedden arról számolt be, hogy leszállította 1 milliomodik villanymotorral rendelkező járművét – ezek 70%-a hibrid volt. Céljuk, hogy további 1,7 millió, azaz összes 2 millió hibrid és elektromos autót adjanak el 2023 végéig, két évvel később pedig szeretnék átlépni a teljesen elektromos autók piacán is a kétmilliós küszöböt.

Ezzel együtt a vállalat továbbra is fontos szerepet szán a hibrideknek. Mint a Reutersnek elmondták ezek fejlesztése fontos lépés a fosszilis üzemanyagot égető autók modernizálásban, mert csak így tudják elérni a vásárlók azon részét is, akik nem férnek hozzá könnyen egy villanyautó töltőhöz. A vállalat filozófiája, hogy több technológiát is fejleszt egyszerre, és nem támogatja a belsőégésű motorok betiltását. Terveik szerint 2030-ig eladásiak 50%-a lesz teljesen elektromos, de szerintük a töltőhálózat hiánya továbbra is megakadályozza, hogy mindenki villanyautóba üljön át.

A 300 ezredik teljesen elektromos BMW egyben az 1 milliomodik villanyosított autójuk is volt. Forrás: BMW

Az 1 milliomodik autó egy teljesen elektromos BMW iX xDrive 40-es volt, amit december 6-án Pieter Nota, a BMW AG igazgatótanácsának egyik tagja adott át az ügyfélnek. Ajándékként a BMW egy fali töltőt adott az autó mellé, amit ingyen fel is szerelnek, de a szerencsés vásárló kapott némi villámtöltésre jogosító kreditet is.

A vállalat nem csak a BMW autómárkával tervezi az elektromos jövőt. A 2030-as évek elejére a Mini, a Rolls-Royce és a városi BMW motorok is teljesen elektromosok lesznek.

A fent is látható BMW iX 40-est nemrég volt alkalmunk röviden kipróbálni:

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.