Így törik a kínai MG Marvel R elektromos divatterepjáró

Tegnap beszámoltunk róla, hogy az Euro NCAP töréstesztjeinek idei legutolsó fordulójában két népszerű elektromos autó, a Renault Zoe és a Dacia Spring is borzasztóan teljesített, amit a szakértők a franciák modelljénél nulla, a román márkás kisautónál pedig egyetlen csillaggal tudtak értékelni. Volt azonban egy harmadik érdekesség is a legutóbbi töréstesztek között: az MG Marvel R.

Az európai köztudatba mélyen beleégett, hogy a Kínában gyártott termékek ócskák, és ez az ellenszenv hatványozottan jelentkezik az autóknál, amelyek minőségén egy-egy baleset során az életünk múlhat. Persze már több kínai elektromos autó is bizonyította, hogy biztonságosabb, mint amilyennek sokan a származása alapján gondolnák – hozzájuk csatlakozott az MG szabadidőautója is.

Az MG a legelső olyan kínai tulajdonban lévő autómárka volt, amely anyavállalatának, a SAIC csoportnak a létesítményeiben gyártott járműveket Európába is behozta. A Marvel R viszont még egy igazi újdonság, hiszen az első szállítmány szeptemberben érkezett kontinensünkre. Az MG kínálatában ez az első olyan tisztán elektromos divatterepjáró, amely nem belsőégésű motoros változat alapján készült.

A törésteszteken egészen jól vizsgázott a Marvel R, de az bebizonyosodott, hogy tökéletesnek semmiképp sem nevezhető a jármű védelme, így végül csak ötből négy csillaggal jutalmazták erőfeszítéseit a szakértők. Kiemelték például, hogy az egyik frontális ütközéses tesztnél a hátsó bábu medencéje becsúszott a biztonsági öv ölrésze alá (ezt a jelenséget „submarining”, azaz alámerülés néven emlegetik), ez pedig súlyos pontszámvesztést indokolt.

A Marvel R középső légzsákkal rendelkezik, amely oldalsó ütközések során az egymásnak csapódástól védi az utasokat. Ennek ellenére az Euro NCAP tesztje során az első ülésen ülők feje érintkezett, ezért az ilyen sérülések elleni védelem gyenge minősítést kapott. Összességében a felnőtt utasok védelmét 80%-osra értékelte a szervezet.

A gyermeket helyettesítő bábuk esetében a frontális és oldalsó ütközések 24 pontjából 22 pontot kapott a Marvel R, miután a szakértők a 10 évesek nyakvédelmét gyengének ítélték meg. Még több pontlevonás járt az I-Size és ISOFIX rögzítési pontok miatt, így végül a gyermekvédelmet 75%-kal zárta az MG.

A leggyengébben a veszélyeztetett közlekedők védelmében teljesített a villanyautó: a fényszórók magasságában és a szélvédő szélein a gyalogosokra és a biciklisekre egyaránt veszélyt jelent az SUV, és még az őket érzékelő automata vészfék működése sem nevezhető megfelelőnek. Ezek miatt csak 55%-kal tudta teljesíteni a kategóriát.

Az asszisztensrendszereknél sokkal jobb a helyzet, itt 80% lett a végső értékelés, ráadásul a sofőrfigyelés és a sávmanőverek támogatása is maximális pontszámot kapott.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.