Végleges az új hatalmi leosztás a Volkswagennél

A korábban kiszivárgó hírek nagyjából helytállóak voltak, de akad pár apró változás és egyesek szerint egy potenciális csapda is.

De Diess maradhat a végleges döntés szerint. Egyelőre.

Kevesebb, mégis több

Ahogy azt korábban sejteni lehetett, a kompromisszumos megoldás részeként a VW Csoport igazgatótanácsa új tagokkal bővül, így a legnagyobb részvényes családok pozíciója erősödhet. Az is igaz volt, hogy Herbert Diess hatásköreit visszanyesték, de nem annyira, mint híresztelték.

Az igazgatótanács mai döntése értelmében továbbra is Herbert Diess marad a cégcsoport vezetője, de munkájának fő fókusza a vállalat stratégiája és a Cariad nevű szoftveres divízió lesznek. Utóbbi a jövő szempontjából igen jelentős, ugyanis a szoftveres szolgáltatásoktól új bevételeket remél a cég.

Változás a korábbi hírekkel szemben, hogy Diess megtarthatja az irányítást a cég legnagyobb márkái felett. Ugyanakkor változás lesz jövőre több márka élén. A Diess riválisának tartott VW márkaigazgató Ralf Brandstätter az igazgatótanács tagja lesz, helyére pedig a Škoda jelenlegi vezetője Thomas Schäfer kerül. Jövő augusztusig Diess marad a kínai üzletág felelőse is, de ezt a feladatkört ezután szintén Brandstätter veszi majd át tőle.

A korábbi híreknek megfelelően az igazgatótanácsba bekerül Hauke Stars, mint IT és szervezeti vezető, a kereskedelmi területért pedig az Audi jelenlegi marketing és értékesítési vezetője Hildegard Wortmann felel majd.

A vállalat vezetése megállapodott a szakszervezettel is egy 5 éves, 159 milliárd eurós fejlesztési tervről is, amelynek részeként 89 milliárdot költenek az elektromobilitásra és a hálózatra kapcsolt autós rendszerekre. Ez 16 milliárddal több, mint amit eddig gondoltak.

Egyes megfigyelők azonban figyelmeztetnek, hogy mind Kína, mind a Cariad olyan kritikus és alulteljesítő területek, ahol könnyű kudarcot vallani. Ha jövő augusztusban, amikor Diess leadja a kínai üzletágat, továbbra is gondok vannak az eladási számokkal, vagy addig valami más konfliktusba keveredik a szakszervezettel, újra felmerülhet a távozása.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.