Ötéves a GreenGo

Öt évvel ezelőtt, 2016 novemberében indította autómegosztó szolgáltatását 45 autóval, 25 négyzetkilométeres területtel a GreenGo, Magyarországon elsőként. Az indulás óta hétszeresére, 320 autóra bővült a flotta, háromszorosára növekedett a szolgáltatási terület, és idén bevezették a nagyobb tárgyak szállítására alkalmas Cargo szolgáltatást. Egy valami azonban nem változott: a mai napig a GreenGo az egyetlen cég, amely tisztán elektromos flottával rendelkezik.

A cég indulása óta több mint 2000 tonna szén-dioxidtól kímélte meg a környezetet, a rekorder GreenGo felhasználó pedig már 2080 alkalommal vette igénybe a cég szolgáltatását, amely az évek során folyamatosan fejlődött. Bevezették például a hosszabb utakhoz a kedvezményes napidíjat, így már nem csak Budapesten belül használhatók a cég elektromos autói, hanem akár vidéki útra is igénybe vehetők, az egy bérlés alatt megtett leghosszabb út 987 km volt.

A GreenGo sokaknak az első lehetőséget kínálta egy elektromos autó kipróbálására, a villanyautós közösségben többen a cég szolgáltatásának köszönhetően kedvelték meg a villanyautózást és cserélték le saját autójukat is tiszta üzeműre. Ugyanakkor nem feltétlenül a saját autó fenntartása a leginkább környezetbarát döntés, ahogy Ádám Boglárka ügyvezető elmondta, míg egy saját tulajdonú autó kihasználtsága átlagosan 3-4% és élettartama maradék 96%-ában csak áll, parkolóhelyeket foglalva, addig egy közösségi autó a lényegesen magasabb kihasználtságnak köszönhetően akár 5-10 saját autót is ki tud váltani a forgalomban. Minél többen térnek át az autómegosztásra, hosszú távon annál kevesebb parkolóhelyre lesz szükség, csökken az utak zsúfoltsága, valamint az elektromos autóknak köszönhetően alacsonyabb lesz a zaj- és a károsanyag-kibocsátás is.” – mondja Ádám Boglárka ügyvezető.

A GreenGo a jövőben a flottáját fokozatosan nagyobb akkumulátorral rendelkező modellekre cseréli, amely az első autók egy töltéssel elérhető 100-140 km hatótávolságát akár meg is duplázza. Prága után további közép-kelet-európai nagyvárosokban kívánnak megjelenni, és további izgalmas fejlesztéseket is ígérnek a következő évre, melyeknél természetesen a felhasználói visszajelzéseket is figyelembe veszik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.