Ukrán háború: Ingyen töltéssel segít a Tesla, egy millió eurót ad a VW

Az Ukrajnát ért támadás emberek millióinak életét veszélyezteti, tízezerszám indultak meg a menekültek nyugat felé.

Most két autógyártó is segít a maga eszközeivel.

Ingyenes töltés és ingyen internet

A Tesla online közössége vasárnap Twitteren kérte az autógyártó segítségét a Superchargerek ingyenessé tételében az Ukrajnát nyugatról övező sávban.

Pár órán belül pozitív választ kaptak a vállalattól, majd nem sokkal este 10 óra előtt a Tesla e-mailben tájékoztatta a környező országokban élő ügyfeleit, hogy az érintett régióhoz legközelebb lévő négy Supercharger állomás használata hétfőtől – visszavonásig – ingyenes lesz mindenkinek, nem csak a Teslásoknak.

A lengyel Trzebownisko városa mellett Kassa, Miskolc és Debrecen töltői kerültek kiválasztásra. A magyar töltők természetesen egy ideje már – adminisztratív okokból – ingyenesen használhatók, de jelenleg csak a Tesla autói előtt nyitottak. Hétfőtől azonban átmenetileg minden CCS 2 csatlakozóval szerelt villanyautó használhatja majd ezeket a töltőket, mégpedig ingyen.

Tudjuk, hogy a Superchargerek hazai megnyitását más márkák tulajdonosai előtt már sokan várják, és talán mondani sem kell, de arra kérnénk a villanyautós társakat, hogy a töltőket ne most próbálják ki autóikkal, azokat hagyjak szabadon azoknak akiknek tényleg szüksége van rájuk.

A hétvégén egyébként Elon Musk másik cége, a SpaceX is bekerült a hírekbe Ukrajna kapcsán, mivel a támadás alatt lévő ország vezetésének kérésre a vállalat pár óra leforgása alatt kiterjesztette a Starlink műholdas internet szolgáltatást az országra is, és – díjmentesen – vevőegységeket küldött az érintett területre. Így abban az esetben sem maradnak északkeleti szomszédaink elzárva a külvilágtól, ha esetleg támadás érné a földi hálózatukat.

A VW pénzt ad

A VW csoport igazgatótanácsa sem gondolkozott sokat, a vállalat 1 millió eurót adományoz az ENSZ illetékes szervezetének, hogy ezzel segítsék a menekültek ellátását. Természetesen ez a lépés is inkább szimbolikus, hiszen ez nem nagy összeg egy ekkora vállalatnak, de a cég azt is hozzátette, hogy segít az országban rekedt munkavállalói kimenekítésében is, ha kell, repülővel hozza ki őket.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.