2023-ban viszi gyártásba új elektromos sportkocsiját a Porsche

Német sajtóértesülések szerint jövő évben megkezdi a tisztán elektromos meghajtású 718-as sportautók gyártását a Porsche a zuffenhauseni létesítményében, ehhez pedig egy körülbelül 500 millió eurós beruházás bejelentésére számíthatunk a közeljövőben. Az Automobilwoche úgy tudja, hogy a 718 Cayman és 718 Boxter elektromos változatait már idén gyártásba akarta vinni a stuttgarti prémium márka, de ezt egy évvel elhalasztották a projekt technológiai komplexitása, valamint a Volkswagen Csoporton belüli hosszadalmas tervezés miatt. Ha a korábbi híresztelések igazak, akkor nemcsak a két sportkocsi, hanem a Macan EV sportterepjáró is csúszik az eredetei tervekhez képest.

A 718-as villanyautók a Porsche és az Audi által közösen tervezett PPE (Premium Electric Platform) architektúrára épülnek, és számos dizájnelemet valamint műszaki jellemzőt átvesznek a 2021-ben bemutatott Mission R tanulmánytól. Azzal a masinával a Porsche elmondása szerint az elektromos motorsportban rejlő lehetőségeket vetíti előre – 800 kW-os csúcsteljesítményével, 2,5 másodperces 0-100-as gyorsulásával, és 300 km/h-s végsebességével biztosan nem nyújt kevesebb izgalmat a pályán, mint hagyományos rokonai.

A Mission R egyébként méretben is a 718 Cayman felé közelít, de kicsit szélesebb és alacsonyabb. Az energiáját egy 82 kWh-s akkupakk adja, amelyet akár 340 kW-tal is lehet tölteni, hogy a futamok közötti szünetekben újra versenyre kész legyen az autó. Ez a töltési teljesítmény már az utcai autókon is jól mutatna, de egyelőre nem tudni, hogy képes lesz-e 2023-ban ilyet kínálni a gyártó.

A jelenlegi 718-asok egyébként hátsókerékhajtásúak, így a Mission R duplamotoros hajtáslánca valószínűleg nem megy gyártásba a villanyautókkal, ezt a Porsche elnökhelyettese is megerősítette, aki elmondta, hogy a Mission R konfigurációja nem a legjobb választás egy kompakt sportkocsihoz a rendszer tömege és tömegeloszlása miatt.

Zuffenhausenben gyártják jelenleg a Porsche egyetlen tisztán elektromos autóját, a Taycant is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.