Egykori papírgyár lehet a következő svéd gigafactory

Szándéknyilatkozatot írt alá a Northvolt és a Stora Enso erdészeti vállalat a svédországi Borlänge ipari területén található Kvarnsveden egykori papírgyár adásvételéről, amelyet a Northvolt akkucellák alapanyagát gyártó gigafactory-vé alakítaná át, kihasználva a helyszín már meglévő épületeinek és infrastruktúrájának előnyeit. A tervek szerint a termelés 2024 vége felé indulhatna el, és teljes kapacitáson évi 100 GWh katódanyag gyártására lenne hely, amely megalapozná az elektromos autókba szükséges akkucellák összeszerelését a Northvolt más gyáraiban. A cég közleményében hozzáteszi, hogy ezen a helyszínen is indul akkucellagyártás.

Forrás: Northvolt

A Kvarnsveden papírgyárat 1900-ban alapították, és több mint 120 éven keresztül ontotta magából a papírt, egészen 2021-ig, amikor több mint 400 alkalmazottját megfosztva a munkalehetőségtől, bezárt. A Northvolt gigagyára várhatóan 1000 főt foglalkoztat majd, akik a régióban termelt, 100%-ban megújuló forrásból származó elektromossággal végzik majd a gyártást. A papírgyárból átalakított akkugyár fontos szerepet játszik majd a több mint 50 milliárd dollár összértékű akkumulátormegrendelés teljesítésében, amelyet az autógyártó partnerek adtak le a Northvoltnak – írja a vállalat.

Forrás: Northvolt

A svédek jelenleg az európai akkugyártás legmeghatározóbb szereplői között vannak – a Northvolt tavaly decemberben a svédországi Northvolt Ett gyárában legyártotta első akkucelláját, ami a legelső olyan akkucella volt, amelyet európai vállalat Európában tervezett, fejlesztett, és szerelt össze. A Skellefteå városában működő létesítmény több mint 500 főt foglalkoztat, a vásárlóknak történő szállítás 2022-ben kezdődik. A cég Németországban is épít gyárat, és a Volvóval közösen is tervezi egy gigafactory építését Svédországban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.