Hivatalos: CCS Combo-val érkezik a Tesla Model 3

Hosszas várakozás és reménykedés után végre megkaptuk a választ az európai Tesla Model 3-at körüllengő legfontosabb kérdésre, azaz hogy lesz-e CCS Combo csatlakozó a villanyautó oldalán. A Tesla egy hivatalos közleményben tudatta egy kontinensnyi lelkes rajongóval, hogy bizony ott lesz az a plusz két tüske a Type 2-es csatlakozó alatt, ami lehetővé teszi a villámtöltést a harmadik fél által telepített töltőhálózatokon adapter használata nélkül. Aki nem tudná, Európában a Tesla a szabványos Type 2 csatlakozót használja AC töltésre, míg DC-re  vagy CHAdeMO adaptert szükséges, vagy maradnak a cég Superchargerei. Az öreg kontinensen azonban a kaliforniai cég saját töltőhálózata is a Type 2 portot használja villámtöltéshez, így gyakorlatilag egyetlen csatlakozón keresztül biztosított a 22 kW-os AC, a 120 kW-os DC töltés, és adapterrel a CHAdeMO töltőkről való töltés is.

A CCS Combo azonban azt jelenti, hogy a Model 3-at megvásároló európaiak mindenféle plusz költség és bonyodalom nélkül férhetnek hozzá valamennyi CCS csatlakozóval ellátott töltőberendezéshez, köztük az IONITY hálózathoz, vagy éppen a Fastned villámgyorsan bővülő hálózatához. Aki tehát ez idáig a rendelkezésre álló töltők elégtelen mennyisége miatt nem vásárolt villanyautót, annak a Tesla kompakt szedánja tökéletes választás a hatótávpara nélküli utazáshoz. A Tesla azt ígéri, hogy még a Model 3 érkezése előtt felszereli az európai Supercharger állomásokat a megfelelő töltőkábellel. A Model X és Model S tulajdonosoknak sincs okuk búslakodni, ugyanis számukra egy megvásárolható adapter fogja lehetővé tenni a CCS Combo kompatibilitást, ennek időpontja viszont egyelőre ismeretlen.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.