Csehországban is gyártani fogják az elektromos Hyundai Konát

A Hyundai 2020 első felétől Csehországban is gyártani szeretné a Kona elektromos változatát, írja a businesskorea.co.kr koreai üzleti portál. A cseh gyáregység a Hyundai európai környezetbarát járműveket gyártó bázisává alakul, mivel a tervek szerint a villanykona mellett Csehországban fogják gyártani a Tucson Hybrid és a Tucson PHEV változatát is.

A Hyundai tervei szerint jövőre a cseh üzemben 46 000 példány készül majd a Kona Electricből, amely szinte megegyezik a vállalat Ulsan-i üzemében idén gyártani tervezett 48 000 példánnyal, azaz 2020-ban Európa annyi példányt kaphat a népszerű villanyautóból, amennyi 2019-ben az egész világnak jutott. Remélhetőleg ezzel rövidül a népszerű modell várakozási ideje (jelenleg a megrendeléstől akár egy évet is várni kell az autó átvételére).

A Hyundai csehországi gyáregysége (forrás: Hyundai)

A gyártás megalapozásához idén a Hyundai összesen 800 millió Eurót tervez befektetni a cseh üzembe, amelyből 2 millió Eurót már az idei év első negyedévében az üzem bővítésére és fejlesztésére fordítottak. A beruházások nagy része várhatóan az év második felében várható, mivel a vállalat a jövő év első felében készül a környezetbarát autók tömeggyártásának megkezdésére.

Jelenleg a koreai autógyártó Kína kivételével minden országba Koreából exportálja a környezetbarát járműveket, melyek az Ulsan és az Asan gyárakban készülnek. A Hyundai Motor 2018 februárban kezdte exportálni a Kona Electric-et, és tavaly decemberig összesen 11685 autót szállított külföldre.

EZT OLVASTAD MÁR?  Hamarosan sokkal önállóbbá válnak a Teslák

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.