Kaliforniában elektromosra cserélnek 200 iskolabuszt

Az Electrek híre szerint Kaliforniában 200 dízel iskolabuszt cserélnek elektromosra 70 millió dolláros beruházással. Amerikában ahelyett, hogy minden szülő saját autóval vinné iskolába a gyerekét, ezzel tovább növelve a városi dugókat, iskolabuszokat használnak, melyek a jobb kihasználtságnak köszönhetően környezetbarátabb iskolába járási módot jelentenek. Az iskolabuszok használata természetesen biztonságosabb is, mintha a gyerekek menetrendszerű busszal közlekednének.

Kalifornia Norvégiához hasonlóan élen jár az elektromobilitásban, így egyáltalán nem meglepő, hogy a dízel iskolabuszokat igyekeznek elektromosra cserélni. Az iskolabuszok hatótávja és menetrendje jól tervezhető, így a buszok töltése problémamentesen megoldható, nincs szükség akkumulátort károsító ultragyors töltésre, sem hatalmas költséges akkumulátorok beépítésére.

Az elektromos buszokat a Lion Electrik szállítja. A Lion Electric iskolabuszok 250 kW teljesítményű villanymotorral és 19 kW teljesítményű fedélzeti töltővel vannak felszerelve. Négyféle akkumulátor mérettel rendelhetők meg, melyek 100, 150, 200 és 250 km hatótávra teszik alkalmassá a buszokat. A buszok 72 utas szállítására alkalmasak.

Az egyes buszok árát nem hozták nyilvánosságra, azt viszont megosztották, hogy a bizottság becslése szerint „az iskolák 20 év alatt közel 120 000 dolláros üzemanyag- és karbantartási költséget takarítanak meg buszonként.” Amennyiben az elektromos buszok felára a dízel buszokhoz viszonyítva körülbelül 120 000 dollár, akkor a számla végül azonos lesz, viszont hatalmas nyereséget jelentenek a járulékos egészségügyi előnyök.

Patty Monahan, kaliforniai energiaügyi biztos elmondta, hogy „Az iskolabuszok messze a legbiztonságosabb módja a gyerekek iskolába szállításának, de a dízelüzemű buszok nem elég biztonságosak a gyerekek fejlődő tüdeje számára, amelyek különösen érzékenyek a levegőszennyezésre. Az elektromos iskolai buszokra való áttérés nem szennyezi a környezetet, így tisztább levegőt és számos közegészségügyi előnyt jelent.”

Az elektromos buszok évente 26 tonna nitrogén-oxidtól és 250 kg pm2.5 szennyező részecskétől kímélik meg Kalifornia levegőjét, ennyivel tisztább levegőt szívhatnak be az iskolás gyermekek. A dízel autók és buszok egészségkárosító hatása világszerte komoly probléma, amivel egyre többet foglalkoznak.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.