MG ZS EV – Az első kínai villanyautó Európában

Az MG ZS EV név számomra úgy hangzik, mint a régi szovjet autómárkák, VAZ, GAZ, UAZ stb. Pedig itt az idő megbarátkozni az elnevezéssel, ugyanis ez az első kínai elektromos autó, amit Európában is megvehetünk. Sokunk véleménye, hogy a régi nagy európai autógyártóknak nem a Teslától kell elsősorban aggódni, hanem attól, ha a fejlesztésben és tapasztalatgyűjtésben jóval előrébb járó kínai gyártók elérik azt a szintet, amikor Európában is tudják és akarják árulni az autóikat.

Bár az MG, azaz Morris Garage, egy hagyományos brit autógyártó volt, a céget 2005-ben felvásárolta a kínai Nanjing Automobile Group és a termelés 2007-ben Kínában indult újra. A gyakorlatilag már kínai gyártó a napokban bejelentette az első Európába szánt elektromos SUV Egyesült Királyságbeli árait és fontosabb paramétereit.

Az MG ZS EV elektromos SUV a reklámszöveg szerint egy kedvező áron kínált családi autó, reszkethet a Nissan LEAF és a Kia e-Niro, bár a fotók alapján inkább a Hyundai Kona Electric tűnik valódi ellenfélnek.

Az MG ZS EV fontosabb jellemzői:

  • 263 km hatótáv WLTP mérés szerint
  • 44,5 kWh folyadékhűtéses akkumulátor (CATL cellákból)
  • 105 kW (143 LE), 353 Nm villanymotor
  • elsőkerék meghajtás
  • 0-100% AC töltés 7 kW-os fedélzeti töltővel 6,5 óra
  • 0-80% DC gyors töltés 50 kW CCS töltőről 43 perc

Az autót az első valóban megfizethető családi elektromos autóként aposztrofálja a gyártó, és az első 1000 vásárló számára  21 495 Fontos árat hirdettek meg. Az ár tartalmaz egy otthoni töltési pontot és annak szabványos kiépítését. Az akkumulátorra a gyártó 7 éves garanciát vállal. Az autót 2019 szeptemberétől kapják meg az első megrendelők, akiknek 500 Font letétbe helyezésével kell megerősíteni vásárlási szándékukat.

A ZS EV rendelkezik az MG Pilot vezetéstámogató csomaggal, amely vészfék asszisztenst, holttér figyelést, sávtartót és távolságtartó funkcióval ellátott sebességtartó automatikát (adaptív tempomat) foglal magában. Az autó utasterében kisebb-nagyobb rejtett tárolórekeszek találhatók, a csomagtartó két részre osztott. Az utastér eltolható panorámatetővel rendelkezik.

Az 8 hüvelykes kijelzővel szerelt infotainment rendszer természetesen támogatja a GPS navigációt, az Android Auto és Apple CarPlay funkciókat, valamint Bluetooth telefonos csatlakoztatási lehetőséget, nem csak a telefonhívás kihangosításához, de audio streaming funkcióval egyaránt. A rádió támogatja a digitális műsorszórást (DAB).

Az első kerekeket meghajtó 105 kW (143 Le) teljesítményű és 353 Nm nyomatékkal rendelkező villanymotor számára folyadékhűtéses 44,5 kWh kapacitású lítium-ion akkumulátor biztosítja az energiaellátást. Az akkumulátor hőmérséklet szabályozása biztosítja, hogy az időjárástól függetlenül gyors maradhasson a töltési sebesség. Az akkumulátor az autó alatt helyezkedik el, így sem az utastérben, sem a csomagtérben nem kellett kompromisszumot kötni, valamint alacsony súlypontot eredményez, így az autó mozgékony és dinamikus a kanyarokban. Az autóvezető három vezetési módból választhat, valamint a regeneratív fékezés hatékonysága is három szintből választható.

Az autó CCS töltőcsatlakozóval rendelkezik. Az energiahatékonyság érdekében aerodinamikus kialakítást kaptak a 17” méretű könnyűfém keréktárcsák. A vásárlók négy színből választhatnak.

MG sajtóközleménye az MG ZS EV forgalmazásának megkezdéséről itt található.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.